Nový hmyzí hotel v Liptovskom Mikuláši

Konečne sa nám podarilo spoločnými silami vystavať úplne novučký hmyzí hotel v areály materskej školy v Liptovskom Mikuláši. 

Počas leta v roku 2020 prebiehala výzva Zelená oáza - skrášli si svoje okolie, ktorou sme chceli inšpirovať širokú verejnosť, školy, jednotlivcov, aby sa zapojili a vytvorili si svoju vlastnú oázu. Táto myšlienka oslovila hlavne základné školy či materské školy, ale našli sa aj jednotlivci, ktorí sa podelili o svoje diela z predzáhradky či svojho vlastného dvora.. Samotné zelené oázy boli v podobe farebných záhonov, bylinkových špirál, vertikálnych záhrad, zeleninových minizáhrad či pekne upravených areálov. 

Hlavnú cenu v tejto výzve získala vtedy materská škola Palúčanská 22 v Liptovský Mikulášza paletovú záhradku, recyklované prvky (pneumatiky, staré črepníky, gumáky) a celkové stvárnenie „oázy“. Nastalo však obdobie covidu a výstavbu hmyzieho hotela sme museli odložiť na neurčito. 3.6.2021 sa nám to však konečne podarilo a my sme vyrazili za našimi výhercami. 

Ako prvé sme našli vhodné miesto pre domček, rozložili si materiáy, ktorého vôbec nebolo málo a to aj vďaka šikovným pani učiteľkám zo škôlky ale aj rodičom, ktorí poskytli aj vlastné materiály. My sme zaobstarali palety (ďakujeme sponzorovi Splitboard požičovňa), konštrukciu strechy aj so znovu použitými škrídlami (zmajstroval Andrej Šijak), drevá s dierkami, duté rastliny (phalopia), tehly s dierkami a iné. Deti nás veľmi milo prekvapili svojou šikovnosťou a bleskovou rýchlosťou  pozbierali všetky šišky  a konáriky okolo škôlky na vyplnenie domčeka.

Pred výstavbou nechýbala ani krátka aktivita s deťmi, ktorých sme oboznámili s hmyzom, porozprávali o ich význame v prírode, naučili sa rozpoznávať rozdiely medzi chrobákmi a pavúkmi a predstavili si jednotlivé druhy, ktoré by potenciálne mohli obývať ich hmyzí domček ako aj materiál, ktorý na stavbu. 

Pomáhali naozaj všetky "mravčeky" (názov skupiny v škôlke), od prvého až po piate poschodie! Deti pri stavbe sršali zvedavosťou a nadšením, že robia dobrú vec a pomáhajú vytvárať úkryt pre rôzny hmyz. Chlapci pomáhali vypĺňať jednolivé poschoda slamou, šiškami a konárikmy ale ukázali, že to vedia aj s kladivom pri inštalácií zajačieho pletiva. Dievčatá sa zase činili v dizajne predných častí. Spoločnými silami sme vytvorili krásny veľký domček, ktorý veríme, že bude slúžiť hmyzu ako aj samotným deťom v škôlke! Veď posúďte sami :) Páči sa vám?

Podobné články