Nenechaj ju v kúte stáť

Decembrová výzva NENECHAJ JU V KÚTE STÁŤ v rámci témy Ráno ma osvieti sa niesla v znamení pokrievok. Toľko fotiek pokrievok v akcii sme už dávno nevideli a bude sa nám o nich asi aj snívať. Do výzvy sa zapojilo takmer 600 jednotlivcov, ale aj žiakov všetkých stupňov škôl. V mesiaci december sme sa venovali téme energie nielen v prírode, ale hlavne téme energie a tepla u nás doma. Vedeli ste, že najviac energie v slovenských domácnostiach spotrebujeme na vykurovanie (73 %) a na ohrev vody (12 %)? Na osvetlenie a spotrebiče pripadá 10 % a na varenie 4 %. Vyplýva to z prieskumu, ktorý EUROSTAT realizoval vo všetkých európskych krajinách v roku 2020. Odkiaľ táto energia pochádza? Deti by možno povedali, že zo zásuvky alebo z radiátora. A my dospelí, že od dodávateľa. 

V decembrovej výzve Nenechaj ju v kúte stáť sme povolali do služby pokrievku, ktorá je super „bojovníkom“ so zmenou klímy. Keď ju doma budete používať, spotrebujete až 4-krát menej energie ako bez nej. Navyše nemusíte odsávať unikajúce pary pomocou digestora, čo zníži ďalšie množstvo skleníkových plynov. Vytvorením správnych návykov pri varení tak môžeme výrazne ušetriť čas, energiu, peniažky aj planétu.

Aké výsledky ste dosiahli pri varení s pokrievkou?

Teší nás, že mnohí z vás už používate pokrievku úplne bežne, naučili vás to vaši rodičia či známi. Viacerí ste si vyskúšali aj náš navrhovaný pokus – uvariť niečo s pokrievkou a bez pokrievky. Pristúpili ste k tomu naozaj zodpovedne: varili rovnaký objem kvapalín a stopovali čas. Výsledky veru prekvapili –  rozdiel vo varení bol niekoľko minút. Niektorí hladoši sa nevedeli dočkať jedla vareného bez pokrievok. Varili ste vodu na čaj, kakao, cestoviny, polievky, párky, dokonca aj vianočné pochúťky – kapustnicu, pirohy či zemiaky na šalát.

Decembrová výzva má aj svojho šťastlivca! Zelený balíček „greenfluencera“ získava náhodným žrebovaním Mišo M. (trieda 9. B, ZŠ Dúbravka). Taktiež by sme radi ocenili aj ďalších účastníkov, a to kolektív žiakov 2. A a 4. A zo ZŠ Muránska Dlhá Lúka. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Za poskytnutie cien do tohtomesačnej výzvy ďakujeme nášmu partnerovi - Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre.

Vaše bezprostredné reakcie:

„Do dvoch hrncov podobnej veľkosti som naliala rovnaké množstvo vody (1 liter), dala som ich na horáky rovnakej veľkosti a na rovnakú silu plameňa. Voda v hrnci s pokrievkou zovrela za 10 minút a voda v hrnci bez pokrievky zovrela za 12 minút.“ – Lea Ř.

„Často chodíme s pani učiteľkou do školskej kuchynky, kde si varíme rôzne dobroty. Nikdy sme sa však nezamysleli nad tým, že používaním ,,obyčajnej“ pokrievky na hrniec ušetríme nielen čas, energiu a peniažky, ale zároveň chránime aj planétu. Pri varení špagiet pod pokrievkou sme zistili, že voda zovrie oveľa skôr a zároveň nielen cestoviny sa dajú dovariť na zbytkovom teple. Takýmto spôsobom sme ušetrili cca 60 s. Pri každom ďalšom varení si na to určite vždy spomenieme.“ –  Martina H.

„Žiak 7. ročníka sa zatiaľ zapojil do každej výzvy:  Voda = 350 ml 1. 350 ml + 2 x párok zovretie vody bez pokrievky trvalo  3:33,  2. 350ml + 2 x párok zovretie vody s pokrievkou trvalo 3:00 min." – ZŠ Dúbravka

„V našej domácnosti pokrievky používame neustále. Dokonca, keď varíme špagety a iné cestoviny, hneď ako začnú vrieť, vypneme plynový sporák a necháme ich pod pokrievkou dovariť podľa návodu.“ – Simon S.

 

Čo nám prinesie január?

V januári sa môžete zoznámiť s témou mesiaca – Zmobilizujem sa – a jej výzvou: Skombinuj sa.

Doprava a to, ako sa každý deň presúvame do školy, práce, na krúžky či rôzne stretnutia, má na zmenu klímy veľký vplyv. Vďaka nášmu rýchlemu životnému štýlu, ale aj pohodliu väčšina z nás využíva auto.

Kŕmiť, parkovať a starať sa o tento prostriedok  rýchlej mobility sa v preplnených mestách stáva skôr príťažou ako výhodou. Napriek tomu je pre nás ťažké sa auta ako symbolu slobody a nezávislosti vzdať. Stále nachádzame veľa dôvodov, prečo nie. Skúsme popremýšľať, či už pre našu mobilitu neexistuje aj lepšie riešenie.

Čo tak skombinovať rôzne druhy dopravy podľa aktuálnej situácie? Namiesto auta sa dá využiť verejná doprava, bicykel, kolobežka (v dobrom počasí) alebo ísť pešo.

Poďte s nami do toho. Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je potrebné výzvu splniť do konca mesiaca január.

Už teraz sa tešíme na vaše nové príspevky.

Tím klímaTYzuj sa

Podobné články