Nedokonalé ovocie a zelenina chutí výborne

Októbrová výzva Nedokonalosť chutí sa potešila rastúcemu počtu účastníkov. Potvrdilo sa, že súdiť ovocie a zeleninu podľa vzhľadu sa neoplatí.

25 – 30 % mrkvy nikdy neopustí farmu a putuje priamo do kompostu alebo, čo je ešte horšie, na skládky. A to len z toho dôvodu, že nespĺňa nami vymyslené kritériá krásy, ktoré platia pre väčšinu ovocia a zeleniny. Ďalším sitom prechádzajú v samotnom obchode, kde ich porovnávame s ich ,,krajšími" rovesníkmi. Tieto ,,škaredé" potraviny sú ale dokonalo chutné, je to náš potravinový systém, ktorý je nedokonalý. V októbrovej výzve ste sa dozvedeli, ako prispieť k neplytvaniu práve takýchto ,,nedokonalých” kúskov. 

Pri nakupovaní ovocia alebo zeleniny ste si mali vybrať takú, ktorá svojimi tvarmi alebo farbou nie je dokonalá, ale chutí rovnako. Odporúčali sme tiež navštíviť lokálne trhy, obchody, farmárov a prvovýrobcov, ktorí takéto potraviny predávajú.

Chutilo vám „nedokonalé ovocie a zelenina?

Dostali sme veľké množstvo príspevkov. Do výzvy sa v októbri zapojilo až 2 176 účastníkov a veruže chutilo každému. Mrkva v našej výzve jednoznačne bodovala, asi práve preto, že je to v záhrade najčastejšia zelenina, ktorá má zvláštny tvar. Poslali ste nám však aj rôzne iné druhy zeleniny a ovocia, napr. zaľúbené petržleny, srdiečkové zemiaky, paprikové náušnice, zeleninového panáčika, škvrnité banány či zamračené citróny.

Vaše úlovky pochádzali častokrát z vlastných záhradiek alebo lokálneho trhoviska. Priznali ste, že v obchodoch je celkom ťažké nájsť nedokonalé tvary. To svedčí o tom, že v obchodoch sú výberové plody. Niektorí ste zachraňovali aj popadané jabĺčka a hrušky zo záhrad. A tak skončili v kompótoch, vo výžive, v koláčoch alebo si na nich pochutnali aj zvieratá.

Vaše nápady sú nekonečné. Páči sa nám, že ste so zeleninou a ovocím pracovali aj ďalej. Spravili ste si krásne výstavy a ochutnávky v školách, vytvorili poučné plagáty, zaujímavé prezentácie na tému neplytvania potravín,  uvarili dobrú polievku, spravili šaláty alebo odšťavili skvelú vitamínovú bombu vo forme džúsu. 

Teší nás, že túto výzvu pokladáte za veľmi užitočnú a aktuálnu. ,,Nedokonalá” zelenina a ovocie vám chutili rovnako dobre,  ak nie lepšie. Aj takýmto spôsobom ste mohli prispieť k eliminácii odpadu v domácnosti.

Vaše bezprostredné reakcie

Na tvare zeleniny alebo ovocia nezáleží, pretože aj tak chutia rovnako a obsahujú rovnaké množstvo vitamínov. – Adriana H.

Výzva je super, som, rada, že sa na to poukazuje. Osobne som v bežnom obchode mala problém nájsť "škaredú" zeleninu či ovocie, ale na trhu nie. Zelenina bola výborná, niet nad domácu poctivo vypestovanú zeleninu, hoci bola čiastočne chrobačná, menšia, zakrivená, ale chutnejšia, než z bežného obchodu. – Katarína B.

Výzva ma bavila a uvedomil som si, že nie každá zelenina sa dostane na trh iba kvôli výzoru. Takto zbytočne plytváme jedlom. – Maroš T.

Ovocie (jablko a hruška) mi chutili, boli šťavnaté. Zelenina (mrkva, petržlen) tiež svieže. Stačilo obkrojiť, očistiť a zjesť s plno vitamínmi. Kiež by to realizovali viacerí ľudia a nemrhali zdravými potravinami. – Kristián R.

Jabĺčko, hoci nedokonalé, bolo úžasne sladké a bol z neho aj výborný jablkový mušt! Tamara B.

V škole sme urobili výstavu doma dopestovaných plodov, unikát bola cvikla s obvodom 60 cm,. – Zuzana K.

Deti týždeň do školy nosili ovocie a zeleninu rôznych tvarov a veľkostí. Posledný deň sme si ich rozkrájali a na desiatu si rozdelili jabĺčka a iné. Chutilo im aj viac ako z obchodu. – Jana V.

Na tuto úlohu som si vybrala jablko z trhoviska, ktoré na prvý pohľad vyzerá obité, vysušené a že nebude chutné, no naopak, chutilo veľmi dobre a potvrdilo sa, že sa nedá vždy orientovať podľa vonkajšieho vzhľadu potravín. – Linda S. Š.

Zistil som, že táto veľká mrkva, ktorá nespĺňa kritéria krásy, chutí úplne rovnako ako obyčajná. Moja babka hovorievala, že takáto výnimočná mrkva prináša dokonca šťastie. – Matúš T.

Októbrová výzva má aj svojho šťastlivca! Náš zelený balíček greenfluencera získava náhodným žrebovaním Andrea P. Taktiež by sme radi ocenili aj žiacke tímy z Mš Hincovce a ŠZŠ Bánovce nad Bebravou. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Čo nám prinesie november?

V novembri sa môžete zoznámiť s témou mesiaca Čo máme v koši a jej výzvou: Prekvapenie bez obaluO aké prekvapenie vlastne ide?

Bezobalové obchody rastú ako huby po daždi po celom Slovensku. Množstvo potravín, ale aj drogérie, už vieme nakúpiť práve v týchto obchodoch. Stačí mať vlastnú nádobu/obal, prekonať svoju pohodlnosť a chuť vyskúšať niečo iné.

Poďte s nami do toho, navštívte bezobalový obchod vo vašom okolí, pozrite si ponuku výrobkov a ak treba využite pri kúpe vlastný obal.

Už teraz sa tešíme na vaše zistenia a zaujímavé veci, ktoré objavíte v bezobalovom svete.

Tím zatoč s odpadom

Podobné články