Úspešne sme dotočili s odpadom...ale úplne nekončíme

Po 10 mesiacoch sme sa úspešne dopracovali do záverečnej časti kampane Zatoč s odpadom. Máme za sebou 10 rôznych tém o odpade. Už viete aké sú to? Od septembra 2021 do júna 2022 sme spoločne prešli dlhú cestu, na ktorej ste mali možnosť spoznať odpad cez 10 výziev.

Myslím srdcom, kupujem hlavou, Prispej k záchrane 1/3, Na obale záleží, Darčeky s hodnotou, Obliekaj sa zodpovedne, Šetrím svoj mobil a čas, Napijem sa bez obalu, Domácnosť bez letákov, Periem bez chémie, Povedz NIE „igelitke“! Takto zneli výzvy, ktoré sme vám prinášali každý mesiac od začiatku školského roka 2021/2022.

V rámci výziev plnili účastníci rôzne zaujímavé úlohy. Niektoré boli určené na predchádzanie vzniku odpadu, obmedzovanie zbytočného plastového odpadu, niektoré nabádali k vzdelávaniu sa: ako neplytvať potravinami, ako šetriť batériou na mobile, ako si vyrobiť prací prostriedok. Iné smerovali k tvorivej činnosti, kedy mali účastníci vyrobiť vlastný darček šetrný k prírode. Vo výzve o oblečení sme sa zase spoločne zamysleli nielen nad recykláciou ale hlavne nad upcykláciou či swapoch. Letákom v schránkach a igelitkách sme dali zbohom. PET fľaše sme odsunuli nabok a snažili sme sa využívať zdroje pitnej vody na Slovensku.

Na konci každej výzvy sme náhodným žrebovaním vybrali víťaza daného mesiaca. Ak by ste sa chceli spätne vrátiť k vyhodnoteniu jednotlivých výziev, stačí navštíviť portál environmentálnej výchovy a vzdelávania EWOBOX a cez názov výzvy nájsť dané hodnotenie.

Do kampane sme prijali takmer 600 príspevkov. Do záverečného žrebovania sa dostali tí účastníci, ktorí sa zapojili minimálne do 3 výziev počas celého trvania kampane.

Záverečné žrebovanie dopadlo takto:

1. cena – digitálny fotoaparát v hodnote 200 eur Vladko K.  (splnených 8 výziev)
2. cena – smart hodinky v hodnote 120 eur: Karin Laura M. (splnené 4 výzvy)
3. cena – feratový set v hodnote 90 eur Karin F. (splnené 3 výzvy)

Súčasťou kampane bola aj samostatná časť pre učiteľov materských, základných a stredných škôl – Učiteľ v akcii.  Prihláseným učiteľom sme vždy začiatkom mesiaca posielali námety na aktivity na vybranú tému o odpade. Odmenou nám boli vyplnené online formuláre, ktorými sme získali spätnú väzbu a prostredníctvom fotografií nahliadli do ich tried. Sprostredkovane sme tak mali možnosť vidieť, ako sa im  darilo s aktivitami a čo sa žiakom páčilo.

Dostali sme spolu vyplnených takmer 500 online formulárov, z ktorých sme vybrali:

  • najaktívnejšieho učiteľa kampane (najviac vyplnených ,,echo formulárov"), ktorý získava digitálny fotoaparát v hodnote 200 eur: Zuzana V. z Partizánskeho,
  • najkreatívnejšieho učiteľa (najzaujímavejšia adaptácia aktivity), ktorý získava smart hodinky v hodnote 120 eur – Marta R. z Bratislavy (za sériu rôznych aktivít – básničky o nápojových obaloch, bingo o elektroodpade v angličtine, prezentácie o rôznych druhoch materiálov, z ktorých sa vyrába oblečenie, pokusy zamerané na efektívne odstraňovanie rôznych druhov škvŕn z odevov),
  • tri najaktívnejšie školy (najviac vyplnených ,,echo formulárov" od rôznych učiteľov z jednej školy), ktoré vyhrávajú zážitok v podobe enviroakcie pre celú školu alebo exkurziu v SEV SAŽP Dropie. Zároveň im poskytneme bezplatnú konzultáciu k skvalitneniu environmentálnej výchovy na škole.  1. miesto: Základná škola, Malinovského 1160/31, Partizánske - 68 formulárov od 8 učiteliek, 2. miesto:  ZŠ Ulica pohraničná 9, Komárno - 31 formulárov od 2 učiteliek,  3. miesto Základná škola s materskou školou Babín, Babín 37, 02952 Babín - 13 formulárov od 5 učiteliek.

Všetkým víťazom srdečne blahoželáme a zároveň ďakujeme všetkým, ktorí sa do kampane zapojili.

Veríme, že sme zúčastneným priniesli širší pohľad na problematiku nakladenia s odpadom, novú životnú stratégiu s rešpektom voči ľuďom a prírode, praktické zručnosti alebo tipy a návody na šetrenie prírodných aj finančných zdrojov. Učiteľov sme inšpirovali k tomu, že aj téma odpadu sa dá učiť zaujímavo, tvorivo a zážitkovo.

Dúfame, že sa k nám opäť pridáte v hojnom počte aj počas ďalšej etapy tejto kampane a to už od septembra 2022, kedy spustíme kolotoč úplne nových výziev, ako aj upravených námetov na aktivity pre učiteľov. Spolu sa zatočíme s odpadom, tentokrát s novými zaujímavými úlohami. Každá výzva bude výnimočná aj spoluprácou s externou organizáciou alebo garantom, ktorý je v danej téme odborníkom. Lákadlom budú aj nové ceny.  Námety na aktivity budú inovované podľa spätnej väzby od učiteľov. Sledujte nás na Facebooku, budete informovaní o  aktuálnom dianí v envirovýchove.

Tešíme sa na vás v septembri 2022!

Podobné články