Naše dedičstvo na Dunaji (1992) Gabčíkovo VD

Uplynulo presne 30. rokov. Na moment si pripomeňme významnú udalosť z roku 1992, keď sme Dunaj čiastočne prehradili a rieku presmerovali do umelého prívodového kanálu Gabčíkovského vodného diela.
 

Kedysi na Žitnom Ostrove vládla voda. To je však už minulosť. Teraz nám na Žitnom Ostrove voda chýba. V letnom období tu vládne čoraz väčšie sucho. Lokálne javy ako napr. sucho v krajine, úhyny v rybníkoch počas letných horúčav, zosilňujúce búrky resp. uragány atď.) sú našou súčasnosťou.

Nereálne je navrátiť pôvodné prírode blízké stavy, ale je reálne a potrebné rehabilitovať a revitalizovať územia, aby sme dopady klimatickej zmeny zmiernili a eliminovali jej najextrémnejšie prejavy.

Opatrenia, ktoré nám pomáhajú navrátiť vodu do krajiny sa zameriavajú na vodné zdroje vo všeobecnosti: na zrážky, na riečne toky a na podzemné vody.

Existujú národné projekty („Obnova znehodnotených ekosystémov mokradí“ – v rámci SK-Klíma), kde sa na revitalizačných prácach združujú rôzne subjekty. Sú však aj občianske iniciatívy a iniciatívy ochranárských združení, ktoré tiež podnikajú kroky v tomto smere.

V SEV Dropie sme pri príležitosti tohto dňa organizovali Klíma tematický deň, ktorý sa konal dňa 17.10. 2022. Vzdelávali sme miestnu mládež v základnej škole v Sokolciach (7-8-9. ročník). Veľmi nás tešil ich záujem a rešpekt voči témam ako ochrana nášho životného prostredia, problematika zmeny klímy a iné. Prediskutovali sme s nimi zároveň aj vhodné adaptačné a mitigačné opatrenia aplikovateľné v ich bezprostrednom okolí.

Zdroje:

Internet; gutaonline.sk; www.fzki.uniag.sk; BROZ; SK-Klíma

Podobné články