Národný park Malá Fatra oslávil 18. januára 34 rokov

Medzi najvýznamnejšie prírodné dedičstvo krajín patra rozhodne národné parky.

Na Slovensku ich bolo od roku 1949 postupne vyhlásených deväť, medzi ktoré patrí od roku 1988 aj Národný park Malá Fatra. Všetky majú spoločného menovateľa, ktorým je ochrana prírody nadradená nad ostatné činnosti.

Národný park Malá Fara sa radí medzi tretie najvyššie jadrové pohorie Slovenska a zároveň najzápadnejšie položené pohorie v rámci Karpát, ktoré predstavuje jeden z najcennejších regiónov.

Osobitosti tohto relatívne malého chráneného územia predstavujú svojrázne, veľmi zachovalé časti pohoria, výskyt významných rastlinných a živočíšnych spoločenstiev, geologických javov a geomorfologických útvarov, ako aj zachovaných lesných a nelesných spoločenstiev. V špecifických prírodných podmienkach sa tu vyvinuli endemity, druhy, ktorých výskyt je viazaný iba na toto územie.

Pre zachovanie najvzácnejších a najohrozenejších biotopov a druhov bolo územie národného parku zaradené do sústavy chránených území Natura 2000 ako Územie európskeho významu Malá Fatra a zároveň chránené vtáčie územie.

Napriek skutočnosti, že Malá Fatra má už 34 rokov štatút národného parku, je potrebné upozorniť na fakt, že v súčasnosti je príroda tohto územia intenzívne využívaná činnosťou človeka a ovplyvňovaná v čoraz väčšej miere nekontrolovaným rozvojom cestovného ruchu.

Je na každom jednom z nás, aby sme sa vlastným konaním pričinili o ochranu a nedotknuteľnosť tohto malého, ale výnimočného územia.

Alena Badurová, pracovníčka pre environmentálnu výchovu v NP MF

Podobné články