Napijem sa bez obalu

Začalo to so sklenenými fľašami, ktoré sa vyrábali ručne, neskôr bol vydaný patent na stroj na vyfukovanie skla a výroba sa zvýšila. Prišli oceľové a hliníkové plechovky. Ako prvá plechovka bola tá od piva a predstavená bola v roku 1935. Dnes sa na celom svete ročne predá viac ako 250 miliárd plechoviek.

Ku veľkej zmene balenia nápojov prišlo v druhej polovici 20. storočia. Plastová fľaša vyrobená z PET (polyetyléntereftalát) bola patentovaná v roku 1973. Vynašiel ju Američan Christopher Wyeth. Odvtedy sa PET fľaše tešia veľkej obľube, každú minútu sa ich na svete predá asi milión.

Recykluje sa len okolo 30 % plastov, väčšina stále končí na skládkach, či v oceánoch, v lepšom prípade v spaľovniach na energetické využitie. Problém nápojových obalov spočíva v ich krátkej životnosti. Doslova za pár sekúnd či minút sa stávajú odpadom.

Od roku 2021 platí smernica č. 2019/904, ktorá zakazuje predaj vybraných jednorazových plastových výrobkov, medzi ktoré patria aj jednorazové poháre. Európska legislatíva zároveň požaduje zber 90 % plastových obalov do roku 2029. Od roku 2022 sa u nás zaviedol systém zálohovania PET fliaš a plechoviek, čo by mal výrazne znížiť množstvo voľne pohodených plastových nápojových obalov.

Najlepšie je však odpad netvoriť a predchádzať jeho vzniku.

Napili sme sa v marci bez obalu?

Práve počas marcovej výzvy bolo úlohou účastníkov nahradiť rôzne nápojové obaly a pomôcky inými, vhodnejšími alternatívami (napr. mlieko zakúpené v mliečnom automate, malinovka načapovaná do skleného pohára, voda ochutená citrónom a bylinkami, káva so sebou do vlastného termohrnčeka, odmietnutie plastovej slamky v reštaurácii a ďalšie) a značiť si počty a druhy ušetrených obalov.

Sme radi, že viacerí z vás preferujete čistú vodu z vodovodu. Slovensko má obrovské šťastie v tom, že má dobrý zdroj pitnej vody alebo minerálnych prameňov, preto by bolo celkom na škodu túto skutočnosť nevyužiť.

Niektorí máte doma sodastream, a tí, ktorí nápoje aj kupujú sa, odpad triedia, aby sa dal recyklovať. Po novom už aj zálohujú. Plastové fľaše často nahrádzate aj tými, ktoré viete použiť viackrát (kvalitný plast) alebo sklenenými. Viktória Ž. zistila, že skvelou náhradou za džúsy v tetrapakoch sú robené šťavy z ovocia.

Na základe tejto výzvy sa napríklad Miriam U. rozhodla obmedziť množstvo jednorazových obalov a slamiek. Namiesto toho aby si každý deň kupovala vodu v PET fľaši do školy, použila termohrnček, ktorý stačí každý deň opláchnuť a dá sa používať viac-menej do nekonečna. Normálne zvykla piť kávu z plechoviek, no teraz si kávu varila doma do pohára. Doma sa tiež rozhodli kúpiť kovové slamky.  Dokopy tak ušetrili 31 ks odpadu.

Adela S. si chodila čapovať mlieko do automatu, do svojej fľaše, ktorú použila viackrát. Takto ušetrila veľmi veľa odpadu. Na kofolu chodila do neďalekého hostinca, kde jej ju načapovali do pohára. Keď jej ponúkli slamku tak ju vždy odmietla. Tak tomu hovoríme zmena.

Taktiež sme zistili, že neobľubujete používanie pomôcok ako slamky alebo miešadlá, skôr sa im vyhýbate, čo je veľké plus pre prírodu.

Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí sa zapojili. Veríme, že si tieto opatrenia osvojíte a budete ich aj naďalej využívať vo svojom živote. V marcovej výzve získava (náhodným žrebovaním) zelený balíček „greenfluencera“ Adela S. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Čo nás čaká v apríli?

V apríli sa budeme venovať papieru, ktorý je hneď po plastoch druhá najčastejšie používaná surovina v bežnom živote ľudí. Dozvieme sa viac o vlastnostiach papiera, o jeho produkcii a dopyte či recyklácii.

Vo výzve Domácnosť bez letákov bude tentokrát za úlohu si posvietiť na reklamné letáky, ktoré častokrát končia v koši alebo v zbere papiera, bez toho aby sme si ich prečítali.  Originálnym spôsobom môžeme dať najavo, že takúto nežiadúcu poštu v našom živote nepotrebujeme. Zároveň spoločne zistíme koľko kg papiera takto ročne ušetríme.

Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je dobré výzvu splniť do konca apríla.

Už teraz sa tešíme na vaše nápady a výsledky.

 

Podobné články