Nakupuj do záclony

Plasty budú do roku 2050 zodpovedné za 20 % globálnej spotreby ropy a za 15 % všetkých emisií skleníkových plynov. V oceánoch bude plávať viac plastu ako rýb. Zvýšeným využívaním recyklovaných plastov možno znížiť závislosť od ťažby fosílnych palív potrebných na ich výrobu a dosiahnuť tak pokles emisií CO2.

Udržateľná spotreba by mala odzrkadľovať prírodné kapacity ekonomiky. Triediť odpad nestačí, dôležité je predchádzať vzniku odpadu  – nakupovať zodpovedne a vyberať výrobky s nižším dosahom na životné prostredie.

V júnovej, a teda poslednej 10-tej výzve, sme vás vyzvali k nakupovaniu do záclony. Obchody dajú ročne do obehu 100 miliárd plastových vreciek. Väčšina z nich sa použije iba raz na približne 20 minút. Preto sme sa vás pýtali, či skutočne potrebujeme takéto plastové obaly. Zároveň sme vás nabádali používať alternatívy.

Podarilo sa vám to?

Do júnovej výzvy sa zapojilo 225 účastníkov. Väčšina z vás sa snaží používať igelitky čo najmenej alebo vôbec. Na desiaty máte obedáre alebo aj voskové obaly, na nákupy nosíte svoje vlastné tašky, ktoré sú znovu použiteľné. Priznali ste sa však aj k tomu, že nie vždy sa dá použitiu igelitiek a mikroténových vrecúšok úplne vyhnúť.

Teší nás, že viacerí ste si doslovne vyskúšali túto výzvu, a dali ste sa do šitia nových vreciek zo starých záclon či obrusov. Plne súhlasíme s účastníkom Matejom K, ktorý nám napísal: „Určite odporúčam každému si vlastnú tašku vyrobiť, je to aj zábava, a zároveň tým využijete nepotrebnú látku.“

Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí sa zapojili. V júnovej výzve získava (náhodným žrebovaním) zelený balíček „greenfluencera“ Matej K. a Teodor D. Taktiež by sme radi ocenili aj Mš z Rimavskej Soboty.  Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Vaše bezprostredné reakcie

Niektorí žiaci začali používať namiesto potravinovej fólie voskové obaly na potraviny. 4 voskové obaly používame opakovane niekoľko mesiacov. – Nadežda B.

Už odmalička som pomáhala mojej babke vyrábať zo starých látok rôzne výrobky. Ako náhradu za mikroténové sáčky som sa rozhodla vyrobiť si vlastný pomocou stužky a starej babkinej záclony. Musím pravdu povedať, nebolo to najjednoduchšie, no výsledok stojí za to. – Linda Š.

My už dlhodobo využívame možnosti bezobalových nákupov, resp. nákupov do vlastných tašiek a vreciek. Uvedomenie si, koľko odpadu z obchodu si človek donesie domov, je veľké, a preto už pred pár rokmi mama vzala staré záclony z chalupy a narobila vrecúška... dodnes úžasne slúžia a unesú aj tri kilá jabĺk. – Zuzana P.

V takejto taške je nakupovanie oveľa lepšie, keďže ma z toho tak nebolia ruky, a môžem ju používať zas a znova. – Samuel B.

Ušité vrecúško zo starej záclony sme využili na každoročný piknik v obecnom parku v Henckovciach. Vrecúško nám poslúžilo na jablká pre deti, vynikajúci nápad, ako zužitkovať starú záclonu. – MŠ Henckovce

Do výzvy sme sa zapojili trošku netradične, hrali sme sa s deťmi na obchod, kde sme ich učili nakupovať do látkových tašiek, ktoré môžu použiť viackrát. Deťom sa aktivita veľmi páčila. – Lenka V. 

Poslednú výzvu sme si užili ako každú jednu, ušité vrecúška na bylinky máme v našej škôlke už dlhý čas, ušili ich naše zručné kolegyne z látky. Spoločne sme zhotovili vrecúško zo starej záclony, ktoré budeme využívať na dobroty. – Mš Bystré

Čo nás čaká?

Počas prvej polovici mesiaca júl vám prinesieme zhrnutie a zhodnotenie za celých 10 mesiacov. Nebude chýbať ani záverečné vyhodnotenie a žrebovanie, v ktorom majú účastníci možnosť získať zaujímavé a hodnotné ceny.

Sledujte nás preto aj naďalej, ešte sme ani zďaleka neskončili.

Podobné články