Najlepšie darčeky sú zážitky

Žijeme v konzumnom svete, ktorý je charakteristický nadmernou spotrebou a ktorého výsledkom je fakt, že nakupujeme veľa nepotrebných vecí. Vecí, ktoré sme videli v reklame, v rodiny, u známych či kolegov a ktoré, samozrejme, chceme vlastniť aj my. A tak sa, chtiac-nechtiac, stávame otrokmi túžob, o ktorých by sme za iných okolností ani neuvažovali.

Nadmerný konzum zaťažuje životné prostredie. Avšak, ak sme pred Vianocami podporili lokálnych výrobcov, pomohli sme zároveň aj našej ekonomike. Kúpou prírodných produktov sme zase ochránili našu prírodu. Výrobou vlastných darčekov sme spravili radosť blízkym a ochránili planétu od zbytočného odpadu. To, že to tak skutočne bolo, svedčia aj výsledky decembrovej výzvy.

Vyrobené ručne, originálne, z lásky...


Do výzvy Darček zážitkom  sa zapojilo vyše 900 ľudí, ktorí svojimi výtvormi a nápadmi potešili na Vianoce svojich blízkych a priateľov.  Zúčastnení mali za úlohu sa zamyslieť nad dosahom nákupu vecí vo sviatočnom zhone v spojitosti so životným prostredím. Úlohou bolo vytvoriť jedinečný darček, ktorý je zážitkom pre účastníka alebo pre obdarovaného.

Tentokrát prevažovali originálne poukážky pre rodinu a kamarátov, ktorých obsah nás veľmi zaujal. Medzi kreatívne poukazy patril napr. výlet do Paríža, „voucher“ na stráženie detí, raňajky do postele, večera, obed, koncerty, cvičenie, pozvánky na sánkovačku, upratovanie, prechádzka do prírody, filmový večer, oslobodenie od sobotného upratovania, tvorivé aktivity so súrodencom či lístok do kina.

Opäť ste sa pustili aj do výroby darčekov, ktoré sa dajú zjesť. Poslali ste nám tipy na domáce marmelády, perníky, sušienky, vianočnú granolu, sušené jabĺčka, čaj, sirup z nádchovníka a iné pochutiny.

Medzi vlastnoručne vyrobené veci patrili rôzne svietniky, vianočné ozdoby, pohľadnice a pozdravy, sviečky, uštrikované šále, knižné záložky, vrecúško na bylinky, ponožkoví snehuliaci, fotorámiky, pokladničky, mydielka,  gumičky do vlasov alebo včeloobal.

Decembrová výzva má aj svojho šťastlivca! Náš zelený balíček greenfluencera získava náhodným žrebovaním Marek I. Taktiež by sme radi ocenili aj žiacke tímy zo Zš Rejdová a Zš. A Dubčeka. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Vaše bezprostredné reakcie

Vyrábali sme darčeky pre rodičov. Použili sme staré poháre, ktoré sme umyli, staré noviny, kúsky látky a rolky z WC papiera. Výroba darčeka nás nestála ani cent, pretože sme použili odpadový a zvyškový materiál. – Ema J.

Deti sa z tejto výzvy veľmi tešili. Radi vyrábajú rôzne predmety, a tak sa s chuťou pustili do práce. Niektoré výrobky sme vyrábali v škole, iné robili s rodičmi doma a priniesli ukázať spolužiakom. Mali ešte množstvo iných nápadov, ako sa dá niekoho obdarovať bez toho, aby sme nakupovali. Ide o poukážky na rôzne služby, ale aj nakúpenie vecí aj hračiek, napr. na dobročinnej burze, kde výťažok ide na dobrú vec. – Katarína N.

Veľmi ma bavilo kresliť obraz pre moju mamku. – Chiara S.

Vďaka tejto výzve sme sa naučili mať radosť nielen z prijímania darčekov, ale aj z rozdávania. Celý proces výroby vianočných medovníkov i drevených ozdôb nás nesmierne bavil. Veríme, že sme vyrobili enviromentálne zodpovedné darčeky a našim blízkym padnú na úžitok. Tešíme sa na nové výzvy! – Aneta B.

Prichádzajú najkrajšie sviatky v roku, na ktoré sa tešíme malí či veľkí bez rozdielu veku. Túžbou obdarovať svojich blízkych často siahneme aj po nepotrebných veciach. My, žiaci 4.A, sme sa rozhodli tento rok inak. Urobíme si čarovné Vianoce so zmysluplnými ekologickými ozdobami a k tomu ešte s neskutočnou vôňou badiánu, škorice, klinčekov… Podporili sme tak namiesto konzumu ekológiu. Veľmi nás táto výzva potešila a mnohým otvorila oči. –  Kolektív 4.A a p. učiteľka

Tieto Vianoce som potešil moju babku a to tým, že som jej napiekol koláčiky. – Corey P.

Ďakujeme za nápadité návrhy. Viac radosti ako mali deti z tvorby, mali už iba rodičia, keď boli obdarovaní. – Mária M. Ď.

Pozvala som kamarátku do kina. Máme z toho pekný zážitok a môj darček pre ňu nevytvoril zbytočný odpad. – Sofia J.

Čo nám prinesie nový rok?

Nový rok 2023 začíname s výzvou Čo ukrýva môj šatník, ktorá už svojím názvom napovedá, že bude reč o móde. Možno si niektorí z vás dali predsavzatie: vytriediť si šatník a kupovať len to, čo naozaj potrebujete.  Teraz je ten správny čas to spraviť. Začnite teda našou výzvou.

Ročne sa vo svete vyrobí asi 80 miliárd kusov oblečenia, pričom až 80 % putuje na skládku. Textilná výroba, ako jedno z najznečisťujúcejších odvetví, vyprodukuje 1,2 miliardy ton CO2 ročne, čo je viac emisií ako z medzinárodných letov a námornej dopravy dokopy.

V januárovej výzve si nájdite čas na svoj vlastný šatník. Pouvažujte ako seba, ale aj šatník odľahčiť od prebytočných vecí.

Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie je dobré výzvu splniť do konca januára.

Už teraz sa tešíme na vaše šatníky!

Podobné články