Na zdravie našej planéty ZEM

Mesiac marec bol plný významných dní a sviatkov. 18. marec je Svetový deň recyklácie. 20. marca bol prvý jarný deň a o dva dni na to sme 22. marca oslavovali Svetový deň vody. Mnohé z týchto dní využili učitelia z kampane Učiteľ v akcii na realizáciu aktivít so svojimi žiakmi. Témou mesiaca marec boli nápojové obaly a námety na aktivity Pripime si s planétou zrealizovalo 23 učiteľov, ktorí nám spolu zaslali 33 vyplnených online formulárov. Spomedzi nich sme vyžrebovali Danielu H.

Čo vás z tejto témy zaujalo?

Predškoláci si vyskúšali ako pijú rôzne zvieratká. Mladšie deti a žiakov jednoznačne zaujal príbeh Petky Betky. S radosťou si vyrábali kamarátov pre Betku a zoraďovali dôležité etapy jej životného príbehu. Svoju kreativitu preukázali aj pri tvorbe básničiek, akrostichu, či posterov o plastovom odpade. Starší žiaci si precvičili vyhodnocovanie údajov o rôznych nápojových obaloch, tvorili pojmové mapy a postery. Zaujali aj značky používane na rôznych druhoch plastových obalov, žiaci ich skúmali na skutočných ukážkach obalov, triedili a zisťovali údaje o ich recyklovateľnosti. Na preskúšanie získaných vedomostí o týchto značkách ste so žiakmi vyskúšali aj bingo, ktoré malo veľký úspech.

Zaujímavo dopadli aj audity nápojových obalov v ktorých si žiaci nosia do školy nápoje. Teší nás, že vo veľkej miere už využívajú znova použiteľné plastové, či sklenené fľaše. So žiakmi ste sa rozprávali aj o vhodných alternatívach jednorazových obalov, ukázali ste si ich a diskutovali o zmenách v ich každodennom živote.

Veľmi pekne ďakujeme za všetku spätnú väzbu a je pre nás veľkým potešením prezerať si záplavu fotiek a videí z aktivít. Je vidieť, že má naša práca zmysel, venujete žiakov veľa času, motivujete ich a všetka táto snaha prináša ovocie.

Ak sa chcete stať učiteľom v akcii, stačí sa prihlásiť  k odberu edukačných aktivít e-mailom na zatocsodpadom@sazp.sk a do predmetu napísať Učiteľ v akcii.

Na začiatku každého mesiaca vám pošleme Námety pre akčného učiteľa na aktuálnu tému kampane. Vašou úlohou bude:

1. vybrať si niektorú z ponúknutých aktivít pre vekovú kategóriu vašich žiakov (prípadne si ju prispôsobiť alebo sa inšpirovať aktivitami pre iné vekové kategórie),

2. zrealizovať ju so svojimi žiakmi, urobiť z toho fotodokumentáciu

3. vyplniť online „echo formulár" (dotazník k spätnej väzbe).  Formulár  je dostupný na stránke kampane v časti Učiteľ v akcii.

Na mesiac apríl je pre vás pripravená veľmi aktuálna téma: Papierové trampoty. V apríli oslávime Deň Zeme a zároveň je apríl mesiac lesov.

Tešíme sa na vaše príspevky za mesiac apríl, zaujímavé fotografie z aktivít a spätnú väzbu.

Podobné články