Na obale záleží

Tvorba odpadu na Slovensku sa neustále zvyšuje, za posledné desaťročie narástla o viac ako tretinu. Vedeli ste, že každý občan vyprodukuje priemerne 435 kg komunálneho odpadu za rok (údaj z roku 2019)? Alarmujúce je, že toto číslo každoročne rastie. Zhruba polovicu z neho tvoria z veľkej väčšiny obaly. Celkovo sa na Slovensku za rok vyprodukuje pol milióna ton odpadov z obalov.

Všetky druhy obalov sú problematické, pokiaľ ich produkujeme nadbytočne veľa. V niektorých oblastiach majú obaly svoje opodstatnenie, napr. kvôli hygienickým predpisom a pod.  Z väčšej časti však ich použitie súvisí s marketingom, keďže „obal predáva“.

Čo s tým? My ako spotrebitelia máme veľkú silu. Ak niečo prestaneme kupovať, výrobca spozornie a musí zmeniť svoju stratégiu. Preto pri nakupovaní premýšľajte, aký vplyv má daný obal na životné prostredie a zvoľte si vhodnejšiu alternatívu (papierový obal, vratná fľaša, nákup v bezobalovom obchode či na trhovisku, použitie látkových vrecúšok na ovocie, zeleninu a pečivo...).

Nekupujte výrobky, ktoré sú zložito viacnásobne balené. Zvážte nakupovanie minerálnych vôd – pokiaľ nakupujete minerálne vody, uprednostnite vody vo vratných sklenených fľašiach, prípadne využite dostupné minerálne pramene v okolí bydliska. Zvážte nakupovanie jedál či nápojov podávaných v  jednorazovom obale. Nekupujte produkty balené v PVC obaloch. PVC je označený číslom 3 v trojuholníku.

Bezobalovosť vedie

Do našej novembrovej výzvy s názvom Na obale záleží sa zapojilo množstvo ľudí, ktorí si vyskúšali ako žiť čo najviac bez obalov. Ich úlohou bolo žiť jeden mesiac bezobalovo a napísať nám koľko obalov takto ušetrili. Celkovo sme spoločnými silami ušetrili 1 512 obalov.

Ako sa vám darilo žiť bez obalov?

Vyzerá to tak, že vlastné nákupné tašky či plátené vrecká na nákup pečiva, alebo sieťky na ovocie a zeleninu sú už vašou povinnou výbavou, bez ktorej nevkročíte do obchodu. Výborne.

Mnohí z vás objavili aj čaro čapovanej drogérie do vlastných nádob. Pracie prášky, prostriedky na riad či podlahu, čapované šampóny, sprchové gély... Niektoré ženy a dievčatá sa preorientovali aj na bavlnené odličovacie tampóny.

Nákup minerálnych vôd v plastových fľašiach ste nahradili výrobou vlastnej sódovky zo stroja. Mlieko sa dá zase načapovať v automatoch na mlieko.

V prípade, ak máte vo svojom okolí farmárov či pestovateľov radi využívate ich služby. Med do vlastného pohára od miestneho včelára, mlieko do kandličky či zelenina od suseda do vlastnej tašky je výborný spôsob ako podporiť miestnych podnikateľov a ušetriť prírodu. A bonusom je, že viete odkiaľ vaše potraviny pochádzajú. 

Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí sa zapojili. V novembrovej výzve získava (náhodným žrebovaním) zelený balíček „greenfluencera“ Ema V.  Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

 

Čo nás čaká v decembri?

No predsa advent a Vianoce, na ktoré sa všetci tešíme.  Skúsme tento rok do výberu darčekov pre našich najbližších dať kus svojho času a srdca. Vo výzve mesiaca s názvom Darčeky s hodnotou sa zameriame na darčeky. Skúste tieto sviatky niekoho potešiť originálnym a zároveň environmentálne zodpovedným darčekom. Nesiahajte hneď po najjednoduchšom riešení, ktorým je nákup v obchode. Zamyslite sa nad tým, čo má tento človek rád.

Môže ísť napríklad o poukaz na raňajky do postele, pozvánku na vlastnoručne navarený obed, či piknik, poukaz na masáž alebo výlet, vlastnoručne napísanú básničku, príbeh, namaľovaný obraz...

Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je dobré výzvu splniť do konca decembra.

Tešíme sa na vaše kreatívne a originálne nápady.

Podobné články