Miesta Geoparku Malé Karpaty I.: Prírodný a banský skanzen Budúcnosť

V roku 2019 sa nám úspešne podarilo revitalizovať priestory Prírodného a banského skanzenu Budúcnosť. Vonkajší areál bol upravený tak, aby každý návštevník, ktorý sa tu ocitne pri prechádzke lesom alebo banským náučným chodníkom, si mohol užiť chvíľku oddychu, vychutnať prítomný okamžik a dozvedieť sa o neživej i živej prírode a histórii širokého okolia tohto miesta.

Prírodný a banský skanzen Budúcnosť sa nachádza v okolí rovnomennej prieskumnej štôlne v Pezinku. Dostupný je peši od zastávky Rudné Bane, Pinelovej nemocnice alebo po trase Náučného banského chodníka, na bicykli ale i autom, ktoré sa dá odstaviť pred areálom bývalého banského závodu.

Skanzen slúži na voľnočasové aktivity, oddych v príjemnom prostredí, no i vzdelávanie širokej verejnosti. V priestoroch skanzenu sa nachádza viacero vzdelávacích prvkov, ktoré si môžu návštevníci prezrieť. Výstava vzdelávacích panelov obsahuje prierez informácii o neživej a živej prírode (všeobecne aj s konkrétnym zameranbím na okolie areálu), histórii baníctva, environmentálnych záťažiach súvisiacich s banskou činnosťou, ich následkami a spôsoboch odstraňovania. Blízko štôlne sa nachádza zjednodušená geologická mapa Malých Karpát s veľkorozmerovými vzorkami hornín. V areáli sa nachádza aj mapa drevín a trvaliek s návodom na vytvorenie herbára. Objavte rôznorodosť rastlín v tomto priestore.

Nájdete tu aj ohnisko, stoly a lavice blízko štôlne, latríny a lavičky umiestnené v priestore skanzenu. Voľný priestor je vhodný na voľnočasové aktivity. Novinkou je kompostovisko. Miesto je vhodné aj na pozorovanie divej prírody (daniele, líšky, jazvec, netopiere,...).

Postupné rozširovanie vybavenia a aktivít bolo podporená dotáciami z rozpočtových kapitol mesta Pezinok a Bratislavského samosprávneho kraja.

Prosíme návštevníkov, ktorí navštívia vonkajší areál, aby tu udržiavali čistotu, bezpečnosť pri zakladaní ohňa na mieste na to určenom, aby sa po odchode vždy presvedčili, že je všetko tak ako pri ich príchode. Taktiež Vás žiadame v mene zvierat, ktoré tu v bezprostrednej blízkosti žijú, aby ste dodržiavali pokoj a neboli hluční. 

Skanzen je miestom, kde pravidelne organizujeme rôzne formy eventov, teambuildungov, exkurzií a workshopov. Je možné dohodnúť si i návštevu podzemných priestorov so sprievodcom

Veríme, že sa Vám bude na tomto čarovnom mieste páčiť a budete sa sem radi vracať.

Podobné články