Medzinárodný deň Dunaja

Medzinárodný deň Dunaja sa tento rok oslavoval na nábreží Dunaja pod Devínom v utorok 28.6. a bol zastrešený MŽP.

Návštevníci sa mohli tešiť na rôzne ukážky a programy zmerané na environmentálnu výchovu a vzdelávanie pripravených na 10 stanovištiach rezortných orgánov. Po registrácii obdržali pečiatkovník a na stanovištiach po úspešnom absolvovaní aktivít dostali pečiatku. Pozbieranými pečiatkami mohli získať cenné enviro-náučné a propagačné materiály.

V krásnom lužnom lese na nábreží Dunaja sme mali stanovište SAŽP / SEV Dropie. Pre školské skupiny a pre verejnosť sme pripravili tri aktivity. Prvá aktivita bola spoznávanie obyvateľov CHVÚ Ostrovné lúky. Na základe stôp pri močiari deti zisťovali a rozpoznávali živočíchy a háveď takéhoto biotopu. Nemohla tú chýbať hlavová vŕba, ktorú ako puzzle vyskladali deti. Vyskúšali okuliare myšiarky ušatej, cez ktoré „lov myší“ je mimoriadnym výkonom.  Na druhom stanovišti si žiaci overili svoje vedomosti pomocou vzdelávacích kartičiek na spôsob „Hádaj, kto som“ a pomocou klimatického dotazníka si mohli rozšíriť svoje poznatky v oblasti klimatických zmien. Na treťom stanovišti ich čakala aktivita na podporu biologickej rozmanitosti. Mohli si tu vytvoriť minihávedníky, ktoré si odniesli domov. Minihávedníky sú jednou z foriem aplikovaných pri ochrane a podpore biodiverzity. Pri tvorbe minihávedníkov im pribudli nové zručnosti, ako práca s drevom, vŕtanie ručnou akuvŕtačkou a  natĺkanie klincov kladivom do dreva.   

Je radosť vidieť, ako všetky aktivity návštevníkov nadchli, či už to boli deti alebo dospelí. Pozrite si našu stránku a fotogalériu nižšie – ochutnávku z našich enviro aktivít. 

Ďakujeme MŽP za organizovanie a za možnosť predstavenia našich aktivít a programov aj v rámci bratislavského regiónu.

Podobné články