Máme nových Green Deal Leadrov v roku 2023....

Green Deal Leader je zážitkové neformálne environmentálne vzdelávanie zamerané na oblasti zeleného angažovania, a ich cieľom je odovzdať účastníkom a účastníčkam praktické zručnosti pre svoje projekty a angažovanie. Naše vzdelávacie aktivity vedú účastníkov a účastníčky k zodpovednej práci, spotrebe, osvete, ochrane prírody a vzdelávajú nových leadrov a leaderky v oblasti environmentálnej výchovy/problematiky.

Počas 5 víkendových dní, zažili mladí ľudia do 30 rokov niekoľko zaujímavých vzdelávacích aktivít či už napríklad v podobe workshopov, prednášok v Pisztoryho paláci alebo zážitkových vzdelávacích aktivít priamo v teréne. V rámci našich aktivít bolo nevyhnutné zakúpenie dataprojektoru a tabletu, ktoré sme používali celú dobu počas vzdelávania. 

Projekt bol rozdelený do 3 hlavných blokov a 1 doplnkového bloku, ktorý prebiehal súčasne s 3 hlavnými blokmi, ktoré sa konali v dňoch 25.3 - 26.3.2023  a 15.4.2023 a 29.4. 2023 - 30.4.2023. 

Green Deal Leader, inovačný a vzdelávací projekt zameraný na podporu udržateľnosti a ochranu životného prostredia, zaznamenal úspech v roku 2023. Cieľom bolo povzbudiť mladých lídrov k aktívnemu zapojeniu sa do environmentálnych iniciatív a projektov.

Green Deal Leader je založený na myšlienke, že budúcnosť našej planéty je v rukách mladej generácie, a preto je dôležité im poskytnúť nástroje, vedomosti a podporu na realizáciu zelených projektov. Projekt sa snaží motivovať a inšpirovať mladých ľudí, aby sa stali lídrami v oblasti udržateľnosti a prinášali pozitívne zmeny vo svojich komunitách.

Hlavným pilierom Green Deal Leader 2023 boli vzdelávacie workshopy, ktoré sa konali v priebehu niekoľkých dní, konkrétne víkenodv. Účastníci mali príležitosť stretnúť sa s odborníkmi, získať nové poznatky a zručnosti a vymeniť si skúsenosti s ďalšími mladými ľuďmi s rovnakým záujmom o životné prostredie.

Prvý blok workshopov sa venoval základným témam v oblasti udržateľnosti a ochrany životného prostredia. Účastníci sa dozvedeli o aktuálnych environmentálnych problémoch, dôležitosti obnoviteľných zdrojov energie a správnom využívaní zdrojov v rámci cirkulárnej ekonomiky. Odborníci z rôznych oblastí im poskytli podrobné informácie a ukázali príklady osvedčených postupov, ako napríklad lektor Juraj Hipš, Zuzana Labašová, Jaroslava Lukačovičová.

Druhý blok workshopov sa zameriaval na praktické aspekty zelených projektov. Účastníci sa naučili, ako plánovať a riadiť projekty s environmentálnym zameraním, ako efektívne komunikovať s verejnosťou a ako získavať finančnú podporu pre svoje iniciatívy. Rovnako sa venovali aj osobnostnému rozvoju či inovácie, ktoré sú nevyhnutné pre úspešné pôsobenie v oblasti životného prostredia.

V rámci tretieho bloku workshopov sa účastníci zoznámili s konkrétnymi praktickými zručnosťami, ktoré im pomôžu pri realizácii vlastných zelených projektov. Títo mladí lídri získali vedomosti o globálnych problémoch ľudstva, úlohe zleného aktivistu či udržateľnosti a mnohých ďalších relevantných témach. Boli povzbudzovaní, aby sa pustili do konkrétnych iniciatív, ktoré prinesú skutočný pozitívny vplyv na životné prostredie. 

Tieto bloky viedli lektory ako napírklad, Petra Dzurovčinová, Silvia Hudáčeková, Ján Dobšovič, Zuzana Suchová či Slavo Oslej. 

Okrem workshopov ponúkal Green Deal Leader aj príležitosť na vytvorenie siete rovnako zmýšľajúcich mladých lídrov. Účastníci sa mohli navzájom spoznať, vymieňať si nápady a nadväzovať spoluprácu na budúcich projektoch. Táto silná sieť podporuje udržateľný rozvoj a vytvára priestor pre inovácie a spoločné riešenie problémov.

Green Deal Leader 2023 ukázal, že mladí ľudia majú veľký potenciál a vášeň pre ochranu životného prostredia. Vďaka projektu získali nové poznatky, kontakty a podnety na vlastné iniciatívy. Ich zapojenie a angažovanosť sú kľúčové pre dosiahnutie udržateľnej budúcnosti. Projekty ako GDL sú dôležité nielen pre mladých ľudí, ale aj pre spoločnosť ako celok. Podpora a rozvoj mladých lídrov v oblasti udržateľnosti znamená investíciu do lepšej budúcnosti. S ich energiou, nápadmi a znalosťami môžeme vytvoriť svet, v ktorom životné prostredie bude chránené a prosperujúce pre všetkých.

Vďaka patrí najmä Environmentálnemu fondu, ktorý finančne podporil projekt. 

 

Podobné články