LUFA bodovala v septembrovej výzve

Septembrová výzva „Vymeň svoju HUBKU“ v rámci témy Systém verzus jednotlivec sa tešila veľkému záujmu, nielen zo strany verejnosti, ale aj samotných škôl. Výmenou za lufu by sme za rok spoločnými silami ušetrili až 31 776 klasických hubiek.

Lufa je tropická rastlina z čeľade tekvicovitých, tvarom pripomína tekvicu alebo cuketu. Darí sa jej hlavne v skleníkoch alebo vo foliovníkoch. Keď majú plody priemer 2,5 až 5 cm, sú jedlé. Keď dosiahnu 5 cm a viac, začne sa vo vnútri tvoriť špongia. V suchom stave je lufa tvrdá a drsná, ale po namočení do vody zmäkne. To už zistilo aj množstvo účastníkov septembrovej výzvy.

Úlohou bolo vymeniť klasickú hubku za lufu, a tým predísť tvorbe zbytočného odpadu. Lufu je totiž možné  po doslúžení hodiť priamo do kompostu.  Do výzvy sa zapojilo 1324 aktívnych riešiteľov, čo nás veľmi teší. Dostali sme veľa zaujímavých a tvorivých odpovedí, fotografií aj názorných ukážok. Ak bude každý účastník výzvy používať lufu celý rok, potom spolu ušetríme približne 31 776 klasických plastových hubiek. Mnohí z nás sa ju v ďalšej sezóne pokúsia aj dopestovať.

Ako to dopadlo s lufou?

Lufa vám prišla ako skvelá náhrada klasickej hubky, veľa z vás o nej počulo prvýkrát a my sme radi, že ste sa o nej mohli dozvedieť práve od nás. Táto čarovná rastlina sa uchytila vo veľa domácnostiach. Do výzvy ste zapojili nielen seba, ale aj svojich členov rodiny a ostatných blízkych.  Napísali ste nám, že sa vám s ňou umýva omnoho lepšie a vydrží omnoho dlhšie. Teší nás hlavne fakt, že lufu ste všetci ochotní používať i naďalej, vidíte ju ako pozitívnu zmenu vo vašich životoch a niektorí ste s ju adoptovali za nového člena rodiny.

Niektorí ste našli úplne nové využitie lufy. Hlavne žiacke kolektívy prišli na to, že sa s ňou dá perfektne umyť tabuľa (praktickú ukážku nájdete aj v našej galérii) alebo aj chemické pomôcky. Žiaci z Martina použili lufu počas výtvarnej výchovy na vyumývanie výtvarných obrusov.

Aktivita mala medzi žiakmi úspech.  Páči sa nám, že ste si mnohí v školách dali za úlohu upozorniť rodičov a starých rodičov na takúto možnosť zmeny v domácnosti. Taktiež ste priamo oslovili pani upratovačky či kuchárky v jedálňach, aby si aj oni osvojili takúto zmenu. Je to taká pozitívna reťazová reakcia a my veríme, že budete posúvať tieto informácie o lufke ďalej.

Milo nás prekvapila aj vlastná tvorba jednej materskej školy.  Pani učiteľky vymysleli skvelú rozpávku o Tekvici, ktorá sa premenila na Lufku.

Vaše bezprostredné reakcie:

~ Dohodli sme sa, že o lufe porozprávame doma našim rodičom a presvedčíme ich, že životné prostredie sa dá chrániť aj takým spôsobom, že plastové hubky na riad a na umývanie vymeníme za prírodné! Žiaci IV. C triedy

~ Nevedeli sme o Lufe nič. Po prečítaní výzvy sme si veľa veci so žiakmi naštudovali a rozhodli sme sa, že bude našou každodennou kamarátkou na hodinách chémie. Umývame s ňou chemické pomôcky po realizácií pokusov. Lenka P.

~ Nadšene sme sa zapojili do výzvy, pretože nám nie je jedno v akom prostredí žijeme. O lufe sme počuli prvýkrát. Hneď sme ju objednali cez eshop a rozdelili medzi náš kolektív 1. A. Dokonca ju používame aj v škole. Tešíme sa na ďalšiu výzvu. Daniela V.

~ LUFU používajú všetky naše pani kuchárky v hlavnej kuchyni, ako aj v kuchynkách pri triedach, najskôr si nevedeli zvyknúť, no za pár dní je to už inak a sú spokojné, čakáme na moment, kedy budeme môcť dať použitú lufu do kompostéra a sme veľmi zvedavé či sa nám podarí vypestovať novú... držte nám palce.  Adriana H.

~ V našej domácnosti sme vymenili hubku za lufu vďaka nášmu dedkovi Fonzovi, ktorý lufu zasadil. Je veľmi zaujímavé a prekvapilo nás doma, ako lufa zmäkne pri kontakte s vodou a najviac super je, že dokáže vyčistiť riad ako naozajstná hubka. Lufu máme doma zaviazanú na špagátiku a keď sa jedna opotrebuje, dáme ju do kompostu a zo špagátika vezmeme ďalšiu. Ekológii ZDAR. Natália K.

~ Táto téma sa deťom veľmi páčila. Rozhodli sa, že si vytvoria plagátik pre rodičov o lufe. Sami navrhli, že ho vyrobia z papiera, ktorý im ostal zo zošitov z minulého roka, aby šetrili.  S plgátom niesli domov rodičom aj vzorku lufy. Navrhli, že v triede lufu budeme používať nielen pri umývaní v umývadle, ale širšie odstrihnutú aj namiesto špongie. Katarína N.

~ Všetci testujúci sme boli užasnutí. Ja osobne (učiteľka) ju používam už skoro 3 týždne a nedám na ňu dopustiť. Rýchlo vyschne, nesmrdí a je super aj ako drátenka. Aj žiaci boli veľmi spokojní. Niektorí testujúci ju skúšali aj v sprche pri peelingu, super. Ďakujeme za super nápad, určite sa budeme snažiť si ju vypestovať. ZŠ Topoľčianky

Takýchto pozitívnych reakcií je naozaj veľmi veľa a nás teší, že LUFA zožala takýto úspech. Veríme, že sa k nám pripojíte aj v nasledujúcej výzve.

Septembrová výzva má aj svojho šťastlivca! Náš prvý zelený balíček „greenfluencera“ získava náhodným žrebovaním Beáta B. Taktiež by sme radi ocenili aj ďaľších účastníkov, ktorých príspevok nás chytil za srdce, a to príspevky od Valérie K. a Veroniky M. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať. Ocenili by sme oveľa viac z vás, ste neskutoční.

Čo nám prinesie október?

V októbri sa môžete zoznámiť s témou mesiaca Jedlé plytvanie a jej výzvou: Nedokonalosť chutí. Pýtate sa, prečo taký názov?

Plytvanie potravinami je jedným z najväčších problémov, ktorým dnes ľudstvo čelí. Každý rok sa vyhodí až jedna tretina jedla. Napríklad, 25 – 30 % mrkvy nikdy neopustí farmu a putuje priamo do kompostu alebo, čo je ešte horšie, na skládky. A to len z toho dôvodu, že nespĺňa nami vymyslené kritériá krásy, ktoré platia pre väčšinu ovocia a zeleniny. Ďalším sitom prechádzajú v samotnom obchode, kde ich porovnávame s ich ,,krajšími" rovesníkmi. Tieto ,,škaredé" potraviny sú ale dokonalo chutné, je to náš potravinový systém, ktorý je nedokonalý.

Preto vás v októbri vyzývame, aby ste si pri nakupovaní ovocia alebo zeleniny vybrali takú, ktorá svojimi tvarmi alebo farbou nie je dokonalá, ale chutí rovnako dobre. Odporúčame pri tom nakupovať u lokálnych a overených farmároch alebo v obchodoch, ktorí majú takéto kúsky  v ponuke. Samozrejme, čerpať môžete aj z vlastnej záhrady.

Poďte s nami do toho a neplytvajme zbytočne potravinami. Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je dobré výzvu splniť do konca mesiaca október.

Už teraz sa tešíme na vaše nedokonalé úlovky zo sveta zeleniny a ovocia.

Tím Zatoč s odpadom

 

Podobné články