Leto na Lúkach 2021 so SEV Dropie

Veľmi nás teší úspech výskumníckych workshopov Leto na Lukách, ktorý sa tretíkrát zorganizoval v SEV Dropie, a to v dňoch 16.-18.8.2021 a 18.-20.8.2021. Aktivita sa realizovala vďaka podpore z Národného projektu NP HA3 Zvyšovanie povedomia v oblasti ochrany prírody a krajiny, ktorý zastrešuje Slovenská agentúra životného prostredia.

Účastníci, predovšetkým mládež vo veku 9 až 15 rokov, sa z okolitých obcí zišli na Dropom kráľovstve, aby sa zúčastnili zážitkových a informačných programov so zameraním na ochranu prírody, historického dedičstva a tradícií. Spoznávali liečivé bylinky a vyrobili si nechtíkovú masť, ba aj levanduľové vrecúška. Vypočuli si prednášku od Romana Slobodníka zameranú na dôležité aspekty vtáčieho sveta - ako sa krúžkujú vtáky, prečo je krúžkovanie dôležité a tiež mohli bližšie spoznať aj náš najmenej ohrozený vtáčí druh, lastovičku domovú a belorítku.

Pripomenuli sme si aj významnú astronomickú udalosť roj Perzeíd, čo sme síce tento rok minuli o vlások, ale vďaka p. Jozefovi Csipesovi sme mali možnosť pozorovať Saturn a Jupiter so svojimi mesiacmi.

Programy boli spestrené aj historicko-kultúrnymi vložkami, ako napr. príbehmi a hrami z tradičných svadieb od p. Zoltána Vajlika. Deti si počas workshopu vyskúšali niektoré staré remeslá ako napr. hrnčiarstvo, tkanie, smaltovanie.

Najväčšou misiou tohto roka sa stala obnova letnej kuchynky s pecou a s udiarňou na susednej samote (tanyi). Cieľom tejto misie je zachovanie a vrátenie života na Lúky. Dúfame, že obnova sakrálnych pamiatok a historických, resp. starých budov, bude inšpiráciou a dobrým príkladom k zachovaniu drobných pokladov regiónu Dolného žitného ostrova.

Na záver, deti zahrali divadelné predstavenie pre rodičov, starých rodičov a priateľov, s názvom „25 palíc na pramicu“, a mohli sa pochváliť aj výstavou svojich diel vytvorených počas workshopov.

Zážitky a pocity z workshopu Leto na Lúkach vám priblížia aj fotky:  

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3052181808346433&id=1406951929536104

Podobné články