Kvalitné aktivity, nové poznatky a zdieľanie skúseností. Také boli Envirohry 2023

Zdieľanie skúseností z environmentálnej výchovy je hlavným dôvodom, prečo sa podujatie Envirohry koná. Ministerstvo životného prostredia SR zorganizovalo tento ročník pre všetky priamoriadené organizácie a kolegov, ktorí sa environmentálnej výchove, vzdelávaniu a osvete aktívne venujú. V priestoroch sály Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra sa stretli 3 desiatky pracovníkov z národných parkov, Štátnej ochrany prírody, Zoologickej záhrady Bojnice, Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva čo projektu LIFE.

Prezentácie účastníkov smerovali k ukážkam ich práce, plánovaným aktivitám no najmä praktickým radám, ktoré sa vymieňali v rámci hojnej diskusie. Envirohry 2023 poukázali aj na problematické miesta ako je objemnejšia byrokracia odpočtu envirovzdelávacích aktivít. Skúsenosti si zamestnanci rezortných organizácií MŽP SR vymenili aj v oblasti metodických postupov tvorby pracovných zošitov, aktivít a či pomôcok, ktoré vťahujú deti do poznania prírody a jej fungovania.

Druhý deň sme navštívili Centrum Ekovýchovy a lesníckej Arborétum Mestských lesov v Bratislave. Prednáška priniesla poznatky z tvorby a nastavenia fungovania nového, moderného centra envirovýchovy a prácu s deťmi aj staršími. Pozornosti sa tešili inovatívne a kreatívne pomôcky, ktoré umožňujú lepšie vtiahnuť najmä mladú generáciu do sveta ochrany prírody, zvierat či ekológie.

Dôležitou súčasťou Envierohrier 2023 bolo, že sa pracovníci envirovýchyvy z celého Slovenka stretli a spoznali sa aj osobne. Vymenené poznatky a kontakty určite vo výsledku prinesú kvalitnejšie aktivity do témy environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety. Je však jasné, že každý z účastníkov ukázal, ako je pre túto tému zapálený a často pracuje aj nad rámec svojich povinností. A za to patrí všetkým pracovníkom environmentálnej výchovy veľká vďaka.

Podobné články