Kríza Coronavirus Covid-19: Environmentálne vzdelávanie

Environmentálna výchova má dôležitú úlohu a je kľúčový nástrojom na budovanie odolnosti v súvislosti s prírodnými katastrofami alebo katastrofami spôsobenými ľudskou činnosťou.

Svetová sieť environmentálneho vzdelávania (WEEC) je v týchto mesiacoch blízko každého na celom svete, ktorý prežíva bolestivé chvíle a nachádza sa v situácií sociálnej izolácie. Pre učiteľov na školách a univerzitách to znamená, že sa musia vzdať svojho vzťahu s miliónmi mladých študentov. Online kurzy sú akýmsi liekom, ktorý však nemôže nahradiť vzťahy vo vzdelávacom prostredí. Taktiež existuje digitálna priepasť, ktorá zvyšuje nevýhodu ľudí žijúcich v sociálno-ekonomických podmienkach a vytvára tak ešte väčšiu chudobu vo vzdelávaní. Opatrenia na boj proti tomuto vírusu tiež zbavujú mladých ľudí a dospelých možnosti ísť von, do parkov, využívať múzeá, divadlá, knižnice a ďalšie vzdelávacie príležitosti.

Pokiaľ ide o environmentálne vzdelávanie, jedná sa o dosť veľké obmedzenie: Koronavírusová kríza ochromuje všetky činnosti environmentálneho vzdelávania. Zároveň má však v dnešnej dobe environmentálna výchova aj veľmi významnú úlohu. Pôvod pandémie a jej vplyvy, ktoré postihujú najmä ľudí oslabených znečisteným prostredím a nezdravým životným štýlom, všetkým pripomínajú dôležitosť obnovenia rovnováhy na planéte spôsobenej globálnym otepľovaním a ničením prírody.

Zdroj: Svetová sieť environmentálneho vzdelávania (WEEC)

Podobné články