KlímaTYzuj sa ... a aktivuj sa pre klímu

 klímaTYzuj sa“ je nová online kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP), ktorá má prostredníctvom desiatich tematických aktivít prispieť k zlepšeniu osvety a informovanosti širokej, ale aj odbornej verejnosti ohľadom horúcej témy zmeny klímy.

Medzivládny panel OSN pre zmenu klímy vo svojej poslednej štúdii uvádza, že otepľovanie planéty v dôsledku ľudskej činnosti sa zrýchľuje. Kritickú hranicu oteplenia o 1,5 stupňa Celzia dosiahneme už čoskoro. Okrem klimatickej, však prebieha aj zmena v našej spoločnosti, myslení a správaní. Prostredníctvom kampane, ktorá bude trvať od 7. septembra 2023 do 30. júna 2024, budeme inšpirovať širokú verejnosť k aktivovaniu sa pre klímu s cieľom naštartovať pozitívnu zmenu v spoločnosti! Do výziev sa môže zapojiť úplne každý, a to bez vekového obmedzenia.

10 mesiacov, 10 výziev, 10-krát téma súvisiacia so zmenou klímy

Cieľom nových výziev v rámci kampane klímaTYzuj sa je uvedomiť si, že zmena klímy je tu a teraz. Každý deň ju ovplyvňujeme a ona ovplyvňuje nás, preto je načase konať. Na záujemcov čaká 10 tém a 10 výziev, ktoré sa budú postupne odkrývať vždy v prvý deň v mesiaci, od septembra 2023 do júna 2024. Tematicky sú výzvy bohaté na informácie, zaujímavosti, aktuálne dianie v oblasti zmeny klímy. Do každej výzvy je možné zapojiť sa len raz. Po skončení konkrétnej výzvy je každý registrovaný zaradený do mesačného žrebovania o hodnotné ceny a čím viac výziev splní, tým väčšiu šancu bude mať v záverečnom júlovom žrebovaní po skončení kampane.

Učiteľ v akcii

Súčasťou kampane je opäť aj samostatná časť Učiteľ v akcii pre učiteľov materských, základných aj stredných škôl s inšpiráciami a námetmi na aktivity. Z nich bude po ukončení kampane vydaná elektronická publikácia. 

Okrem dobrého pocitu získaš...

Návod na život zodpovedný ku klímu, tipy na opatrenia zmierňujúce zmenu klímy, praktické zručnosti a radosť z dosiahnutých výsledkov. V neposlednom rade aj status „greenfluencera“ a ... vecné ceny v mesačnom a záverečnom žrebovaní, v ktorom môžeš vyhrať hodnotné ceny, akými sú stan, turistické paličky, ruksaky, termosky, čelovky či spoločenské hry.

Výzva na september: ADOPTUJ SI STROM

Septembrová téma  kampane klímaTYzuj sa venuje klíme našej planéty a jej otepľovaniu. Toto oteplenie pociťujeme takmer každý deň. Vedeli ste, že stromy patria k najúčinnejším pomocníkom v boji proti zmene klímy a majú množstvo funkcií? Okrem tej estetickej, ovplyvňujú miestnu mikroklímu, absorbujú oxid uhličitý (dospelý strom dokáže absorbovať až 150 kg CO2 ročne), filtrujú znečisťujúce látky v ovzduší, poskytujú tieň, zadržiavajú vodu v krajine, spevňujú pôdu a mnoho ďalšieho. Stromy je potrebné chrániť a starať sa o ne.

V aktuálnej výzve preto verejnosť vyzývame k adopcii stromu. Ako nato, sa dozviete na samotnej webstránke kampane.

Neváhajte a aktivujte sa pre klímu spoločne s nami!

Na zapojenie sa do súťaže je potrebná registrácia na webstránke súťaže.

Tešíme sa na vás!

Tím klímaTYzuj sa

 

 

Podobné články