Jablká, paradajky a antropocén

V októbrových námetoch na aktivity s názvom Antroposcéna sme sa venovali tomu, ako človek postupne pretváral našu planétu a aký veľký je jeho vplyv na zmenu klímy. Tento mesiac sa pre mnohých z vás niesol v znamení jabĺk a paradajok.

Prišlo nám vyplnených 80 formulárov od 50 učiteľov materských, základných a stredných škôl a do aktivít sa tak zapojilo 1 541 žiakov. Vyžrebovali sme p. Zuzanu P. z Hronských Kľačian, ktorá získava balíček metodických a propagačných materiálov. Srdečne gratulujeme.

Výzva mesiaca Vyber si domáce všetkých  zaujala. Ochutnávali a porovnávali ste rôzne odrody jabĺk, zisťovali odkiaľ pochádzajú, piekli jablkové koláče a písali krásne príbehy o svojich jabĺčkach a jabloniach.

Deti  materských škôl sa venovali téme prírodných a umelých vecí, stavali z rôznych druhov stavebníc svoje mestá a pridávali do nich prírodné prvky.

Žiaci 1. stupňa základných škôl spoznávali paradajky z rôznych kútok sveta a zistili, že najlepšie chutí domáca paradajka – tzv. domasedka. Prekvapili ich tzv. záhrady Európy – „plastové záhrady“ Európy v španielskom mestečku El Ejido, kde sa vo fóliovníkoch pestujú paradajky, uhorky, paprika, šalát a iné druhy ovocia a zeleniny. Zaujímavý bol aj pokus so sadením plátkov rôznych odrôd paradajok.

Druhostupniari spoznávali termín antropocén a najvýznamnejšie udalosti našich dejín, ktoré súvisia s pretváraním našej planéty a zmenou klímy. Bodovala aj rolová hra na Svetovú konferenciu o dosahoch zmeny klímy, v ktorej sa žiaci dokonale vžili do svojich postáv a uvedomili si, ako zmena klímy vplýva na ľudí v rôznych kútoch našej Zeme.

Stredoškoláci diskutovali o plagáte Futuropolis a snažili sa predstaviť si našu budúcnosť. Určovali príčiny, dôsledky a riešenia zmeny klímy a naučili sa množstvo nových výrazov.

Ďakujeme všetkým učiteľom za vyplnené online formuláre, krásne fotografie z tried a škôl a cennú spätnú väzbu.

V novembrovej téme Od Tatier k Dunaju sa budeme venovať téme zmeny klímy na Slovensku.

Podobné články