Inovujeme súťaže

Pre nový školský rok sme pripravili desiatky súťažných aktivít.

V školskom roku 2023/2024 sme pre vás pripravili 3 súťažné programy - outdoorovú súťaž pre deti v materských školách "Stromáčikovia žiaria vonku" (6 samostatných kôl), ekovýchovnú súťaž pre deti na základných školách "Enviropátračka" (6 samostatných kôl) a fotografickú súťaž pre všetkých s názvom "Fotovýzva" (pravidelne každý mesiac). Enviropátračka bude pripravená v 3 úrovniach náročnosti 6+,10+ a 13+. Navyše bude obsahovať aj inovatívne vzdelávacie metódy (napr. 5x Prečo, Výskumný denník, Inkluzívna panda...), ktoré zostavila Filozofická fakulta Masarykovej univerzity v Brne. Takže okrem ekologických tém si osvojíte aj nové vzdelávacie techniky.

Súťaž Stromáčikovia žiaria vonku zas bude spojená s programom Ambasádorov outdoorovej edukácie - učiteľov z materských škôl, s ktorými môžete konzultovať prípravy vašich outdoorových aktivít alebo sa môžete stať Ambasádorom aj vy sami.

Sme veľmi zvedaví, ako sa vám vynovené súťaže budú páčiť a už teraz sa tešíme na vašu účasť. 

ENVIROPÁTRAČKY 2023/2024 - prehľad tém
september / október 2023 
Prírodné hodiny: Dokážete predpovedať búrku alebo zmenu počasia? Aké signály nám príroda ponúka? Čo je to prirodzený budíček? Ako vplýva Mesiac na rôzne prírodné javy? Ako pomocou Slnka určiť čas? Existujú aj iné prírodné indikátory, ktoré nám prezradia aktuálny čas? 

október / november 2023
Super potraviny: Objavte mikróby v super potravinách, oživte svoju stravu pomocou mikroorganizmov a oslávte svoje zdravie za účasti fermentovaných pochúťok. V enviropátračke nájdete experimenty, kreatívne recepty a spoznáte aj zelenú symbiózu. Vedeli ste, že správnym uskladnením dokážeme predĺžiť potravinám trvanlivosť? 

november / december 2023 
Hviezdna obloha: Objavte taje nočnej oblohy, pozorujte planéty, hviezdy, či Mliečnu dráhu. Spoznajte mýty o hviezdach a nočnej oblohe, analyzujte vplyv svetelného znečistenia na váš spánok a životné prostredie. Vedeli ste, že tmavé miestnosti pomáhajú pri sebapoznávaní?

február / marec 2023 
Vedecká fantastika: Aké environmentálne inovácie nám veda v súčasnosti ponúka? Ako sa darí vede na Slovensku? Vedeli ste, že vedu poháňa predstavivosť a tú zase snívanie? Ak to skombinujete dokopy, máte vedeckú fantastiku. 

marec / apríl 2023 
Konzum: Spoznajte konzumné trendy a ich environmentálny dopad, analyzujte súčasné prístupy a hľadajte alternatívne riešenia. V rámci enviropátračky budeme objavovať aj nové povolania, ktoré posun smerom k udržateľnosti so sebou prináša. 

apríl / máj 2023 
Zázraky a záhady prírody: Objavte paradoxy vo fungovaní prírody a rozlúsknite jej fascinujúce záhady. V rámci enviropátračky budete skúmať zdanlivé rozpory v prírode, zvláštne a nepochopiteľné javy, zázračné transformácie, ale aj náhle a neočakávané fenomény. 

Podobné články