Hypericum 2022 – NATURA 2000 a opatrenia na ochranu rastlinstva, živočíšstva a k podpore a zachovaniu biodiverzity

24.5. 2022 prebehla v SEV Dropie environmentálna pohybovo-vedomostná súťaž Hypericum. Bol to 22.ročník súťaže pre žiakov 2.stupňa základných škôl, ktorí prišli z okresov Nové Zámky, Komárno, Šaľa, Senec, Senica a Bratislava.

Účastníci z 10 základných škôl mali možnosť v 3-členných družstvách ukázať svoje vedomosti v oblasti botanika, zoológia, klimatické zmeny a environmentálne problémy Žitného ostrova. Všetky oblasti boli zastrešené ústrednou témou NATURA 2000 a opatrenia na ochranu flóry a fauny. Súčasťou súťaže bola aj praktická časť, ktorú družstvá realizovali na pôde svojich škôl, resp. obcí.

V praktickej časti mali žiaci za úlohu uskutočniť opatrenie na ochranu vtáctva v sídlach – nájsť v obci sklené plochy, kde dochádza k nárazom vtákov do týchto plôch. Účastníci túto aktivitu realizovali vo viacerých prípadoch aj za pomoci obce či mesta, ktoré finančne prispelo na zakúpenie antikolíznych nálepiek, požičanie plošiny, vytýčeniu vhodného miesta na lepenie a pod. Ďalšie družstvá zapojili do realizácie tohto opatrenia aj svojich spolužiakov, ktorí vlastnoručne nálepky tvorili. Nejedno družstvo aktivitu uskutočnilo v spolupráci s lokálnymi médiami, obecným zastupiteľstvom alebo inou vzdelávacou inštitúciou (MŠ, ZUŠ, OS).

Veľmi nás teší, že sme realizáciou tejto praktickej časti motivovali k zapojeniu sa do súťaže aj školy, ktoré sa jej zúčastnili prvýkrát. Jednou z nich je aj ZŠ Nábrežná v Nových Zámkoch, ktorej družstvo sa umiestnilo hneď na prvom mieste. Druhé miesto patrí našim dlhoročným účastníkom zo ZŠ s VJM Žihárec, a na treťom mieste sa umiestnilo družstvo zo ZŠ Bernolákova Šurany. Umiestneným blahoželáme, a takisto všetkým ostatným účastníkom želáme veľa elánu k zapojeniu sa aj do ďalšieho ročníka!          

Podobné články