Hypericum 2021 -praktické aktivity - adaptačné opatrenia na školskom dvore a v záhrade

Milí pedagógovia a žiaci,

do 14.mája 2021 prebieha prihlasovanie na environmentálnu súťaž Hypericum 2021, ktorá sa uskutoční 21.5.2021 v SEV SAŽP Dropie, Zemianska Olča.

Súťaž je určená pre žiakov 2.stupňa základných škôl, môžu sa jej zúčastniť zmiešané 3-členné družstvá (žiaci ročníkov 5.-9.), z jednej školy sa prihlasuje jedno družstvo. 

Témou súťaže je Klimatická zmena a strata biodiverzity. O podmienkach súťaže a propozíciách vám poskytneme informácie mailom: lilla.szaboova@sazp.sk

Súčasťou súťaže je aj praktická časť, ktorej sa venujú jednotlivé družstvá na pôde školy (školský dvor alebo záhrada), a t.j. zhotovujú "ostrovy života", ktoré slúžia ako adaptačné opatrenia na prispôsobenie sa klimatickým zmenám a ich dopadom na regionálnej úrovni, resp. aj menšom území.

Jednotlivé "ostrovy života" sme spracovali vo forme fotopostupov, kde nájdete návody ako zostrojiť hmyzí hotel, vtáčiu búdku alebo hávedník. Prehľad ostrovov nájdete v prezentácii (obsahuje linky k fotopostupom) tu:

https://drive.google.com/file/d/12ASQHEYbvNrSna7N6ayQBFXxGyLPjOQi/view?usp=sharing

Jednotlivé ostrovy si môžete zostrojiť aj doma vo vlastnej záhrade, podporíte tým biodiverzitu svojho okolia a postaráte sa, aby mali vtáky a hmyz vo vašej záhrade stály prístup k vode (napájadlá) a k úkrytom (hmyzí hotel, hávedníky, suché múriky).

V škole zase máte možnosť zostrojovanie ostrovov veľmi dobre a prakticky využiť napr.pri blokovom vyučovaní biológie, ekológie, svetu práce či iných predmetov spojených s prírodou a okolím.

Podobné články