HRDINOVIA KLÍMY IDÚ DO SLOVENSKÝCH ŠKÔL

Čo sa to so svetom deje?! Na ťažkú otázku nie je ľahká odpoveď.

No vznikol sprievodca, ktorý k odpovediam poľahky privedie aj deti – komiks o hrdinoch klímy.

Vydavateľstvo PRO a denník PRAVDA ho chcú darovať žiakom základných a stredných škôl. Či ho dostanú všetci, záleží aj na vás.

Na slovenských školách takmer úplne chýbajú osnovy, prehľadné a použiteľné materiály, ktoré by pomáhali žiakom vysvetliť príčiny, širšie súvislosti a riešenia klimatickej krízy. Z médií a sociálnych sietí sa valia správy od apokalyptických, strašiacich, neveselých, o úbytku ľadovcov a živočíšnych druhov, až po výsmešné, ktoré naznačujú, že klimatická kríza je len ďalší hoax.

Čomu a komu veriť? Predsa škole!

Vysvetliť rozdiel medzi vedeckým poznaním a dezinformáciami je základom osvety o prebiehajúcej zmene klímy, ktorá sa neprejavuje len globálne, ale ovplyvňuje už aj životy ľudí na Slovensku. Ak chýbajú seriózne, vedecky podložené poznatky, ľudia si tvoria skreslený svetonázor z ľahko dostupných dezinformácií, ktoré ponúkajú sociálne siete a bulvár. Len ľudia s kvalitnými informáciami majú šancu riešiť najzložitejší problém, aký dejiny pred človeka postavili.

Do slovenských škôl chceme priniesť formou komiksu zdanlivo jednoduchú, ale pritom komplexnú informáciu o vedeckom výskume, ktorý sa týka klímy a ďalších súvisiacich oblastí.

Nápad vznikol v Kanade z iniciatívy dobrovoľníkov, knižku sme preložili a doplnili o pár aktuálnych údajov. Knižka nie je bežný sci-fi komiks, no príťažlivou formou objasňuje vedeckú metódu práce IPCC. Žiaci a študenti sa tak hravým spôsobom oboznámia s faktami o klíme a dôležitosťou vedeckého skúmania.

IPCC: HRDINOVIA KLÍMY je knižka, ktorá stručne a jasne hovorí o najväčšom probléme nášho sveta, ale z pohľadu o 100 rokov neskôr, keď je už problém klimatickej krízy vyriešený. Krízu pomohli vyriešiť vedci a ďalší odborníci spojení pod značkou IPCC – pritom len málokto vie, čo to znamená, hoci ide o laureáta Nobelovej ceny. Knižka objasňuje proces získavania vedeckých poznatkov a tiež prečo sú dôveryhodné, na rozdiel od množstva výmyslov kolujúcich medzi ľuďmi v súčasnej záplave dezinformácií.

Dostať tento komiks do čo najväčšieho počtu škôl je finančne náročné. Sami to nezvládneme. A preto potrebujeme aj vašu pomoc.

Za každých 1 000 eur dokážeme do 40 škôl zadarmo poslať po 100 výtlačkov. Na Slovensku je vyše 2 500 škôl, takže máme čo robiť, ale vďaka vašej pomoci to dokážeme. Čím väčšiu sumu vyzbierame, tým menšie budú náklady na výrobu jedného výtlačku, a tým viac žiakov dostane unikátnu učebnú pomôcku. Takže – ak vyzbierame 10 000 €, knižky dodáme do 400 škôl, ak to bude 35 000 €, tak 1 500 škôl dostane po 100 výtlačkov.

Knižka má 40 farebných strán a k žiakom ju chceme dostať ku Dňu Zeme 22. 4. 2021, ale budeme prihliadať aj na aktuálnu pandemickú situáciu v školstve. Viac o knižke sa dozviete v krátkej ukážke.

Pomôcť môže každý – okrem finančnej podpory aj zdieľaním tohto projektu medzi vašimi priateľmi.

Tak ako – pomôžete? Ide predsa o budúcnosť detí. 

Kampaň prebieha od 6.3. do 5.4.2021.

Prihlasovací formulár pre školy, ktoré o túto bezplatnú učebnú pomôcku majú záujem.

Ďakujeme všetkým, ktorí pomôžu dostať komiks Hrdinovia klímy do slovenských škôl. 

--- A tu je názor jednej z prvých podporovateliek kampane:

Akákoľvek aktivita v oblasti klímy na úrovní detí je úžasná a neoceniteľná. Dlhodobo presadzujem myšlienku, že intenzívne pracovať treba s deťmi na úrovni základných škôl. Tak ako môj pohľad na klímu zmenila moja dcéra, aj ostatní rodičia zmenia svoje postoje skôr prostredníctvom tlaku a otázok zo strany svojich detí.

 

Podobné články