Festival Zeme je za nami

Po dvojročnej nútenej prestávke sa nám to konečne podarilo...Nadviazali sme na nultý ročník podujatia Festival Zeme z roku 2019 a znova sme sa s našimi partnermi vrátili do Mestského parku v Banskej Bystrici.

Festival sa konal 2. júna 2022 v priestore okolo altánku. Žiaci spolu so svojimi učiteľmi, ale aj verejnosť z Banskej Bystrice a okolitých miest sa mohli na deviatich stanovištiach naučiť a dozvedieť veľa nového. Aktivity pripravili zanietení zamestnanci z 8 organizácií: Slovenskej agentúry životného prostredia (hlavný organizátor), Slovenského banského múzea, súkromného mestského ekocentra Malá Líška, Národného lesníckeho centra, Hvezdárne v Banskej Bystrici, SOS Birdlife Slovensko, Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva a Národnej ZOO Bojnice.

Záujem bol tento rok obrovský, prvé triedy s učiteľmi netrpezlivo čakali na aktivity ešte pred oficiálnym začiatkom o 9 ráno. Postupne sa rozdelili do skupín a prechádzali si jednotlivé stanovištia. Deti mohli pozorovať Slnko, vyskúšať si rôzne aktivity lesnej pedagogiky, dozvedieť sa viac o klimatickej zmene, či vtákoch, ktoré žijú okolo nás. Všetkých zaujali aj preparáty zvierat, ktoré doniesli zo zoo Bojnice. Nechýbali aktivity zamerané na predchádzanie vzniku odpadu, či kvízy a zaujímavé úlohy na spoznávanie fauny a flóry. Svoju šikovnosť a kreativitu si deti mohli vyskúšať pri výrobe loptičiek zo starého textilu.

Podujatie trvalo do 13:00 a celkove sa ho zúčastnilo 400 detí a žiakov z 13 materských, základných a stredných škôl z Banskej Bystrice, Zvolena, Detvianskej Huty a Banskej Štiavnice. Zapojili sa aj viacerí okoloidúci, či mamičky, oteckovia so svojimi deťmi.

3. júna sme pokračovali premietaním filmov z videotéky SAŽP v kinosále Múzea SNP v Banskej Bystrici. Žiaci zo škôl z Banskej Bystrice, Lovinobane, či Detvianskej Huty  si pozreli filmy o ekologickej stope, odpade, rýchlej móde, vtákoch, záchranných programoch zvierat v zoo Bojnice či o divočine vo Vlčích horách.

Sme radi, že sa nám takáto akcia podarila zrealizovať a dúfame, že budeme v organizovaní Festivalu Zeme pokračovať aj ďalší rok. Slnečné počasie, krásna zeleň parku a vysoký záujem prispeli k tomu, že všetci odchádzali z podujatia spokojní a plní nových zážitkov. Veríme, že aj žiaci a učitelia sa dozvedeli niečo nové a potešili ich aj drobné odmeny. Ďakujeme aj našim partnerom za ich účasť, čas, chuť a nadšenie.

 

Podobné články