Exteriérové environmentálne vzdelávacie centrum

Protect work v spolupráci s mládežníckou neformálnou skupinou vybudovali exteriérové environmentálne vzdelávacie centrum, v skratke EEVC v Malackách, ktoré slúži širokej verejnosti na realizáciu a prepájanie formálneho i neformálneho vzdelávania v oblasti environmentálnej výchovy a vzdelávania, ktoré vychádza zo stratégie EVVO do roku 2025.

 

 

Projekt aktivitami vytvoril Exteriérové Environmentálne Vzdelávacie Centrum (EEVC) s konkrétnymi adaptačnými a mitigačnými opatreniami na podporu klímy slúžiace ako učebný priestor v prírode pre budúce environmentálne vzdelávanie a osvetovú činnosť nielen pre mladých ľudí, ale aj školy a širokú verejnosť v okrese Malacky.

Vybudovaním EEVC - vznikol zelený priestor s tvrdenými a mäkkými opatreniami na podporu zmierňovania dopadov klímatických zmien, podporu biodiverzity a neformálneho envirovzdelávania, v rámci ktorého spoločne s mladými ľuďmi sme vybudovali prírodnú záhradu, ktorá pomáha klíme, vznikol priestor na rozvoj života pre živočíšny a rastlinný život, boli prijaté mäkké opatrenia na podporu biodiverzity a priestor na ekologické vzdelávanie a ecotvorenie v prírode, ktorý v komunite chýbal.

Hlavnými aktivitami projektu boli:

- Vytvorenie exteriérového environmentálneho vzdelávacieho centra (v sk.EEVC) formou mäkkých a tvrdých opatrení na zmierňovanie dopadov klimatických zmien, iodiverzity v sídelnom prostredí. a slúžiace na EVVO pre školy a širokú verejnosť

- Osveta v oblasti adaptácie na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy a ich nepriaznivý vplyv

- Neformálna environmentálna výchova, vzdelávanie a osveta v oblasti ochrany ŽP a zmierňovania dopadov klimatických zmien - praktické eco-workshopy a vzdelávacie aktivity v prírode

- Zvyšovanie kvality EVVO  a participácie mladých ľudí v oblasti ochrany životného prostredia: Metodický materiál k podpore participácie mladých ľudí v rozhodovacích procesoch oblasti ochrany ŽP na úrovni obcí a samospráv

- Školenie pre dôležitých dospelých v oblasti zvyšovania kvality EVVO

- Výstava Pomôž Klíme - orientovaná na klimatické zmeny očami mladých ľudí a ich nepriaznivé dopady

- Záverečné podujatie - prezentácia výstupov projektu

VZNIKOL zelený priestor:

Priestor na environmentálne vzdelávanie v prírode a ecoworkshopy v prírode –  Boli osadené lavice na sedenie so stolom pre 4-6 osôb, 5 ks. Spolu tu vzniklo sedenie pre 30 osôb. Sety na sedenie boli vytvorené, aby slúžili na zážitkové, vzdelávacie a tvorivé aktivity pre širokú verejnosť a zároveň na osvetovú činnosť, čím sme dosiahnuť dlhodobú udržateľnosť projektu aj po skončení aktivít, nakoľko sa priestoru bude a môže naďalej využívať v oblasti EVVO.

b)           Mladí ľudia vybudovali hmyzí domček – mäkké opatrenie na podporu biodiverzity.  Hmyzí domček bol nápad mladých ľudí, ktorí sa zaujímajú o problematiku životného prostredia, na jeho tvorbe v procese prípravy, realizácie i osadenia spolupracovali s mentormi OZ Protect work, mladí ľudia boli zapojení do rozhodovacieho procesu, čo bude súčasťou EEVC.

c)           Mladí ľudia vytvorili 3 vtáčie búdky - mäkké opatrenie na podporu biodiverzity. Tvorba vtáčích búdok je obľúbenou aktivitou mladých ľudí, nakoľko sa do nej môžu zapojiť aj mladšie deti. Pri tvorbe vtáčích búdok sme zároveň realizovali aj neformálne vzdelávacie aktivity, ktoré boli orientované na zvyšovanie povedomia o klimatických zmenách, dopadoch vytvárania ľudských stôp a globalizácie na kvalitu života a ochranu životného prostredia, vzdelávali sme o opatreniach na podporu biodiverzity a o živote vtákov.

d)           Bylinková záhrada/špirála: Všetky tieto prvky (b,c,d), ktoré sú súčasťou opatrení na podporu biodiverzity, môžu takto slúžiť v rámci EVVO, ktorá sa vďaka projektu stala dostupná pre školy, mladých ľudí a širokú verejnosť.

Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Štátnej ochrany prírody SR, Environmentálneho fondu v rámci programu POP na podporu neformálneho vzdelávania a EVVO.

Vďaka finačnej podpore sme dokázali urobiť veľký krok smerom k rozvoju EVVO a zvýšeniu ekologického uvedomenia, ako výstup projekt bol zrealizovaný KlímaFest s názvom Pomôž klíme a vnikla praktická metodická príručka, ktorá obsahuje podnety, praktické príklady, ale aj teoretické východiská pri zvyšovaní participácie mládeže v oblasti ochrany životného prostredia. Metodická príručka bola recenzovaná doc. Katarína Bundzelová s pozitívnym odporúčaním pre jej využívanie v školskom prostredí i v neziskovom sektore pre pracovníkov s mládežou a mimovládne organizácie, ktoré sa venujú otázkam EVVO.

Podobné články