Európska noc výskumníkov 2023

Aj tento rok sa posledný septembrový piatok, 29. 9. 2023, spojilo päť slovenských miest k najväčšiemu vedecko-popularizačnému podujatiu v Európe. Bratislava, Košice, Banská Bystrica, Žilina a Poprad sa opäť na jeden deň ponorili do tajov vedy. Mladým i starším bádateľom sme priniesli v rámci 17. ročníka Európskej noci výskumníkov zážitok s vedeckými objavmi, inováciami i ľuďmi, ktorí za nimi stoja. Tento ročník bol zameraný na dve nosné témy v podobe umelej inteligencie a vody. O týchto aj iných témach sa návštevníci podujatia moholi rozprávať s vedcami v takmer 270 vedeckých stánkoch.

Najrôznejšie úlohy, praktické ukážky, poučné prednášky, zábavné hlavolamy či fascinujúce pokusy, to všetko mohli návštevníci nájsť na Európskej noci výskumníkov . Festival vedy sa uskutočnil paralelne v 25 európskych krajinách vrátane Slovenska. Za posledný rok sme boli svedkami masívneho nástupu umelej inteligencie do bežného života. Je to výsledok rokov vedeckej práce, ktorú sme chceli tento rok našim návštevníkom viac priblížiť.

Druhou hlavnou témou tohto ročníka bola voda. Voda sa celosvetovo stáva kľúčovou surovinou. Jej nedostatok má katastrofické následky, a aj preto sme sa rozhodli venovať jej väčší priestor.

Veríme, že aj vďaka podujatiam ako je Európska noc výskumníkov, si ľudia budú viac uvedomovať dôležitosť vedy a výskumu ako na Slovensku, tak aj vo svete. Snažíme sa poukázať na dôležité témy, ktoré rezonujú svetom, o ktorých je potrebné sa rozprávať a dozvedieť viac. A kto vám dá lepšie odpovede a informácie na otázky o AI, vode, klímatickej kríze a mnoho iných ako ľudia, ktorí svoj život odovzdali štúdiu a výskumu týchto oblastí.

Streame Európskej noci výskumníkov 2023, ako aj fotky z podujatia, nájdete na našom youtube kanály noc výskumníkov a na www.nocvyskumnikov.sk.

Ak ste tento rok podujatie nestili navštíviť ani v jednom meste , máme pre vás skvelú správu. Festival vedy sa uskutoční aj búci rok ale už pod názvom Európska noc vedy. Svoje brány otvorí už tradične posledný septembrový piatok, a to 27.9.2024. Čakáme vás s novými témami a skvelou atmosférou.

Podobné články