Enviróza je späť...

Školy sa otvorili, žiaci sa vrátili do tried. Ostáva pár týždňov do konca roka.

Chcete so žiakmi vyskúšať niečo nové, čo sa dá robiť vonku?

Chceli by ste pre seba a svojich žiakov získať ako výhru celodennú exkurziu pre cca 35 ľudí?

Tak sa do 30. júna 2020 zapojte do nášho školského programu Enviróza, ktorý je určený pre žiakov a učiteľov II. stupňa základných škôl (čiže aj piatakov, ktorí sa vrátili do školy) a stredných škôl.

Čo to je?

Enviróza je školský program vo formáte outdoorovej hry, vyvinutý za účelom získavania a šírenia informácií o environmentálnych záťažiach na Slovensku. Hráči počas hry hľadajú a určujú environmentálne záťaže a publikujú svoje údaje on-line.

Veľkou motiváciou môžu byť zaujímavé odmeny. Škola s najväčším počtom zmapovaných záťaží automaticky vyhráva celodennú exkurziu pre cca 35 žiakov (SAŽP hradí dopravu, stravu, vstupné, sprievodcu).

Ostatné zapojené školy sú v žrebovaní o ďalšie 3 celodenné exkurzie (za každú zmapovanú a publikovanú environmentálnu záťaž získajú do žrebovania 1 žreb).

Všetky zapojené školy, ktoré nevyhrajú exkurziu, získajú balík propagačných predmetov.
 

Ako sa zapojiť?

Zaregistrujte svoju školu na stránke www.enviroza.sk (registrácia je bezplatná) a vytvorte hráčsku skupinu. Hráčska skupina nemá stanovený limit pre počet hráčov a môžu ju tvoriť žiaci alebo študenti rôzneho veku. Každá škola môže mať v hre iba jednu hráčsku skupinu.

Presný postup a popis jednotlivých krokov hry nájdete na stránke http://www.enviroza.sk/zisti-info/hra.

Prečo sa zapojiť?

Environmentálne záťaže sú všade okolo nás, hoci si to častokrát ani neuvedomujeme. Zapojením sa do Envirózy pomáhate šíriť povedomie o ich výskyte a nástrahách medzi mladými ľuďmi. Zároveň pomáhate odborníkom získavať informácie a dopĺňať informačný systém o záťažiach aktuálnymi údajmi. Tým sa stávate tzv. komunitnými vedcami (v zmysle konceptu citizen science) a dôležitou spojkou pre odborníkov.

Hra pomáha rozvíjať rôzne kompetencie žiakov, napríklad pri práci s mapou a s internetom, pri orientácii v teréne, formulovaní textu a umožňuje prepájať vedomosti z oblasti biológie, chémie, geografie, ale aj slovenského jazyka a matematiky.

Poznámka: Do terénu môžu ísť žiaci iba s dospelou osobou (môže to byť učiteľ, vedúci krúžku, ale aj rodič) pričom musia dodržať bezpečnostné opatrenia.

Exkurzie sa budú realizovať v súlade s prijatými opatreniami pred šírením nákazy Covid-19.

V prípade akýchkoľvek otázok nás kontaktujte na: info@enviroza.sk. Tešíme sa, že sa zapojíte do nášho programu.


 

Podobné články