ENVIROPROJEKT 2022 - A ideme von

V školskom roku 2022/2023 sa nám podarilo s podporou MŠVVaŠ SR zrealizovať enviroprojekt s názvom „A ideme von". Cieľom projektu bolo vytvoriť v areáli školy kvetinový záhon so zelenou stenou z popínavých rastlín a tým životný priestor pre hmyz prospešný pre človeka, ako aj pre živočíchy žijúce v okolí školy.

Pomocou našich usilovných žiakov sme vytvorili vyvýšené záhony s rôznymi kvetmi, ktoré prilákali opeľovače a poskytnú priestor aj pre iné živočíchy. Vďaka týmto záhonov môžu žiaci priamo sledovať vývoj rastlín – od výsadby cez obdobie kvitnutia až po zber semienok na ďalšiu výsadbu. Žiaci formou zážitkového učenia majú možnosť počas celého roka priamo v škole spoznávať rastliny a starať sa o ne. Pri polievaní rastlín a zelenej steny využívali dažďovú vodu zachytenú zo strechy školy. Naučili sa nielen šetriť vodou ale i ekologickému zmýšľaniu a hospodáreniu. Okrem rastlín sme vysadili i ovocné stromy a dreviny. Žiaci prvých ročníkov si zasadili svoj strom, o ktorý sa  budú starať až po deviaty ročník. Aby areál mohol slúžiť nielen na výučbu ale i oddych doplnený je informačnou tabuľou a lavičkami, ktoré vyrábali žiaci v rámci techniky a biológie.

Na škole sme privítali bývalého žiaka Doc. Ing. Attilu Tótha, PhD. z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva, ktorý so žiakmi nielen besedoval ale absolvoval i vychádzku do obce, aby sa žiaci dozvedeli viac o drevinách rastúcich v okolí školy. Výstupom žiakov z tejto aktivity bol „herbár“. 

Na základe podkladov žiakov bol vytvorený pracovný list a pexesá, ktoré poslúžili žiakom I. stupňa na hodinách prvouky a prírodovedy ako učebný materiál o rastlinách a drevinách v areáli školy. Na hodinách biológie žiaci ôsmeho ročníka vytvorili výučbovú prezentáciu, ktorou formou rovesníckeho vzdelávania oboznámili žiakov školy o práci na projekte a jeho výsledkoch.

Aj prostredníctvom tohto projektu chceme zabezpečiť výchovu našich žiakov k pozitívnemu postoju voči ochrane zložiek prírody a rozvoja environmentalistiky.

Veľké poďakovanie okrem MŠVVaŠ SR patrí žiakom, ktorí sa aktívne podieľali na príprave a realizácii projektu ako i všetkým učiteľom školy, ktorí na projekte spolupracovali. Vlastným pričinením a vlastnou prácou si žiaci vážia svoje prostredie a učiť sa v pestrofarebnom a príjemnom prostredí je toho zárukou. Rozvíjali si nielen kreativitu ale i zručnosti - remeselné či záhradnícke. I naďalej budeme pokračovať v starostlivosti o vybudovanú „Oázu zelene“ a funkčne upravovať ďalšie priestory školy.

 

Podobné články