ENVIROPROJEKT 2021: Školská záhrada na výučbu a relax

Naším cieľom bolo vytvoriť v areáli školy okrasnú školskú záhradu s oddychovou zónou pre študentov, pedagogických i nepedagogických zamestnancov počas, ale i po skončení vyučovania. Záhrada je sprístupnená nielen študentom školy, ale aj širokej verejnosti. Študenti nadobudli nové skúsenosti a poznatky o správnej výsadbe a starostlivosti o rôzne druhy okrasných rastlín a drevín. Tiež sa na hodine informatiky naučili vytvárať QR kódy. Naším zámerom je viesť študentov i verejnosť k ekologickému spôsobu výsadby, starostlivosti a využitia prírodného-biologického odpadu pri kompostovaní a tvorbe humusu.

Spoločne so žiakmi sme upravili priestor v areáli školy  a vybudovali okrasnú skalku s rôznymi trvalkami a okrasnými drevinami. Pri tejto skalke sme umiestnili lavičky, ktoré budú môcť využívať študenti, zamestnanci školy počas i po skončení vyučovania spolu s verejnosťou. Najväčším prínosom je, že študenti nadobudli skúsenosti a poznatky o správnej výsadbe a starostlivosti o rôzne druhy okrasných rastlín a drevín. Žiaci nadobudli aj nové digitálne poznatky a to najmä o tvorbe bulletinov a QR kódov, pod ktorými sú informácie o základných znakoch konkrétneho stromu v areáli našej školy. Tie vyrábali na hodinách INF. Žiaci tiež vytvorili hmyzie hotely, ktoré sme umiestnili do záhrady.

Do budúcna je naším cieľom pokračovať v starostlivosti o vytvorenú okrasnú záhradu ako aj oddychovú zónu, príp. doplnenie priestoru ďalšími lavičkami alebo rastlinami.Učitelia ju budú v mesiacoch s teplým počasím využívať na outdoorové vyučovanie. QR kódy a vtáčie búdky budú naďalej využívané na hodinách biológie.  Počas školského roka v dňoch vyučovania sa budú o záhradu starať študenti, ktorých hlavnou úlohou bude polievať rastliny, odstraňovať suché alebo inak poškodené časti rastlín, budú dbať na poriadok v okolí okrasnej záhrady i oddychovej zóny. Starostlivosť o životné prostredie bude nadväzovať na environmentálnu tematiku, ktorá je súčasťou predmetu BIO v II. ročníku a realizácia vyučovacích hodín bude presunutá priamo do terénu.

V rámci projektu boli zakúpené okrasné rastliny a dreviny, ktoré sú umiestnené v skalke. Na výstavbu skalky sa zakúpili aj nevyhnutné veci ako plastové obrubníky, záhradné fólie, mulčovacia kôra, či záhradnícke náradie. Vedľa skalky sa zakúpila taktiež lavička. Do nákupu sa zaradili aj kancelárske potreby potrebné na tvorbu bulletinov a QR kódov. 

Projekt bol realizovaný a hradený z finančných prostriedkov rozvojového projektu Enviroprojekt 2021 MŠVVaŠ SR.

Podobné články