EnvirOchutnávka biodiverzity na Devíne

V piatok 20.5.2022 sme si na Devíne pripomenuli 30. výročie NATURA 2000 a programu LIFE. Vďaka tejto jedinečnej iniciatíve sa buduje celoeurópska sieť chárnených území, ku ktorej prispieva každý členský štát svojim prírodným dedičstvom. Vďaka programu LIFE sa tieto územia chránia, zvelaďujú a podporuje biodiverzita.

SEV SAŽP Dropie zo svojich programov pripravilo EnvirOchutnávku biodiverzity. Okrem spoznávania pestrosti a rozmanitosti poľnohospodárskej krajiny mali návštevníci možnosť zažiť si ako vidí sova a najmä vyrobiť si vlastnoručne minihávedník. Hávedníky sú miesta pre život, na rozmonožovanie a úkryt samotárskych včielok a osičiek, ktoré sú veľmi dôležité pre opeľovanie. Takýmito malými hávedníkmi zo zbytkových kúskov dreva či zo starej plechovky vieme aktívne podporiť biodiverzitu v školskej či vlastnej záhrade. Celkovo sme vyrobili viac ako 60 minihávedníkov a verím, že všetky nájdu chránené slnečné miesto a nových obyvateľov.

Zaujímavý program k oslavám 30. výročia NATURA 2000 a programu LIFE pripravili v gescii MŽP SR partneri projektu Štátna ochrana prírody SR, Správa CHKO Záhorie, DAPHNE- Inštitút aplikovanej ekológie, WWF Slovakia a Slovenská agentúra životného prostredia SEV Dropie.  

Podobné články