Druhý život odpadu II - Deň Zeme 2023

Je už tradíciou, že na energii každý rok organizujeme pri príležitosti Dňa Zeme enviropodujatie. Sme zapojení do projektu Druhý život odpadu a preto táto tematika tvorila základ žiackych vzdelávacích aktivít, ktoré sme realizovali v dňoch 17.-21.4.2023. Obsahovú náplň tvorilo 50 aktivít rovesníckeho vzdelávania.

 

Každá skupina predmetu energia si pripravila 6-7 krátkych aktivít, ktoré žiaci prezentovali inej skupine. Jedna skupina energie mala svoj program  vystavaný z rôznych foriem aktivít: prezentácie, kvíz, poznávačky, krížovky, priraďovačky. Naším zámerom bolo, aby jedna z aktivít skupiny bola v angličtine a v III.E aj presah do reálií španielskeho jazyka.

Každá skupina energie spracovala do aktivít inú tému týkajúcu sa odpadov:

I.A RUJ – Som nebezpečný?

I.A NEJ – Hra na dobu rozkladovú

I.B RUJ – Kam s nimi?

I.B NEJ – Životodarné kompostovisko

I.D – Doba plastová

I.C SPJ – Experti na vodu

I.C NEJ – Oheň – dobrý sluha, zákerný pán

III.E 1.a 2 sk. – Dopady a odpady –

Aktivity pripravovali dvojice až trojice, danú mali tému a mohli si vybrať formu. Obsah a dolaďovanie aktivity konzultovali priebežne s vyučujúcou dva mesiace.

Celkovo sme pripravili 50 aktivít, na realizáciu ktorých mali prezentujúci 5-8 minút.

Je pomerne jednoduché organizovať aktivity s tými najlepšími a s tými, ktorí chcú. Takýto formát rovesníckeho vzdelávania, kedy boli zapojení všetci študenti energie a kedy prezentovali v rámci jednej triedy navzájom, sme robili prvýkrát. Dokonca I.D prezentovala svojim spolužiakom o 2 roky starším. Prváci však rozhodne nesklamali a „bilingváli“ im vytvorili veľmi akčné publikum.

Nie každý z nás má dar s ľahkosťou komunikovať a mnohí žiaci sa pri takýchto príležitostiach len veľmi  neradi vzdávajú množstva súvislých viet v prezentácii či na papieri pred sebou, veď: „Čo, ak sa pomýlim?“ Aj takéto malé vystúpenia sú príležitosťou zabojovať so sebou, odstrihnúť sa  od papiera a pokúsiť sa sformulovať pár viet, hoci neraz ťažkopádne, s hrčou v hrdle a dívať sa pritom do očí svojich poslucháčov. Tak už to v škole chodí, učíme sa aj na vlastných chybách.

Skupiny III.E triedy spracovali témy kampaň za zvýšenie podielu separovaného odpadu v škole s krátkym vlastným videom, udržateľná móda, kompostovanie a Alméria – skleník a hanba Európy. Súčasťou aktivity bol aj krátky workshop, keď žiaci mohli nenosenému tričku vdýchnuť nový život.

Priam excelentne zvládli prípravu i realizáciu skupiny I.A a I.D triedy. Ich program bol pestrý, dynamický, zábavný a interaktívny. I s časovým vymedzením si poradili ukážkovo ako „starí harcovníci“. Milé kreatívne maličkosti ako náhrdelníky z plastových vrchnákov či farebná sukňa z plastových sáčkov boli rozhodne príjemným oživením programu.

Nechceli sme ku Dňu Zeme šou, chceli sme s pokorou a rešpektom preukázať, že sme na najlepšej ceste stať sa ľuďmi, ktorí urobia všetko preto, aby zachovali podmienky pre život nielen pre nás, ale aj pre naše deti.     

Podobné články