Domácnosť bez letákov

Papier je po plastoch druhá najčastejšie používaná surovina v bežnom živote ľudí. Vyrába sa z neho množstvo výrobkov dennej spotreby. Aktuálnym trendom je v obalovom priemysle nahrádzanie plastových obalov papierovými. Ich vlastnosti, ako sú relatívne ľahká recyklácia a krátka doba rozkladu v prírode, sú zaujímavé aj z pohľadu odpadového hospodárstva.

Zvyšovanie produkcie papiera má za následok aj zvýšený dopyt po dreve a jeho ťažbe. Recyklácia papiera zase kladie požiadavky na spotrebu elektrickej energie a vody. Na výrobu jednej tony papiera sú potrebné 3 až 4 tony dreva.

Dôležité je uvedomiť si, že papier pochádza z prírody, a teda vo svojom chemickom vzorci nesie uhlík. Už na základnej škole sa na hodinách chémie žiaci učia, že uhlík je základným prvkom všetkého čo žije alebo niekedy žilo na Zemi. V súčasnosti už vieme aj to, že práve oxidy uhlíka (COx) prispievajú ku globálnemu otepľovaniu a zmene klímy tým, že znásobujú skleníkový efekt. Pri ťažbe, spracovaní a spaľovaní dreva tento uhlík berieme z jeho prírodného úložiska a vypúšťame ho naspäť do atmosféry. Prirodzený obeh uhlíka je ľudskou činnosťou narúšaný a následky sa prejavujú zmenou klímy.

apríli, mesiaci lesov sme sa zaoberali tým čo môžeme zmeniť. V našom prípade to boli reklamné letáky, ktoré častokrát končia v koši alebo v zbere papiera bez toho, aby sme ich vôbec prečítali. Pre mnohých ľudí to je nevyžiadaná a obťažujúca pošta, veď mnohé letáky už nájdeme aj online.

Podarilo sa nám zbaviť sa nepotrebných letákov?

Práve počas aprílovej výzvy  bolo úlohou účastníkov vytvoriť si na schránku nálepku alebo odkaz poukazujúci na nepotrebnosť reklamných letákov a zároveň si vypočítať koľko kg ročne takto ušetria papieru.

Sme radi, že vás výzva zaujala. Dostali sme pozitívne ohlasy a najmä originálne spôsoby akým ste dali najavo, že letáky v svojom živote nepotrebujete. (Nápady na nálepky si môžete prezrieť v galérii)

Tereza V. nám prezradila, že v Holandsku už minimálne 20 rokov používajú uniformné nálepky, ktoré sú všeobecne rešpektované. Plánujú to však otočiť a letáky budú poštári nosiť len do takých schránok, kde to budú požadovať.

Sú aj takí, ktorí letáky odkladajú pre deti na zber papiera v školách, prípadne vymieňajú za toaletný papier a iné papierové výrobky. Niektorí používate letáky ako obalový a výplňový materiál do balíkov.

Viacerí ste sa zhodli, že dostávate mesačne medzi 1-2,5kg letákov, takže ročne ušetríte medzi 12-30kg papiera.

Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí sa zapojili. Veríme, že si túto zmenu osvojíte a budete ju i naďalej využívať vo svojom živote. V aprílovej výzve získava (náhodným žrebovaním) zelený balíček „greenfluencera“ Ema D.  Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Podobné články