Deň vody

Voda je životne dôležitá, je domovom, lokálnym a globálnym zdrojom, dopravnou cestou a regulátorom klímy. A v priebehu posledných dvoch storočí sa stala miestom, kde sa končí putovanie mnohých znečisťujúcich látok uvoľnených do prírody, ako aj novoobjaveným ložiskom bohatým na nerastné suroviny, ktoré sa dajú ťažiť.

Preto sme sa na svetový deň vody dňa 22. marca na našej škole Gymnázium Angely Merici rozhodli poukázať na problémy týkajúce sa nedostatkom a znečisťovaním vody. No aby to nebolo len tak, spravili sme to kus zábavnejšou formou. Po škole sme vyvesili plagáty, na ktorých boli napísané fakty a články o vode. Žiaci, ktorí mali záujem mohli zodpovedať na 3 otázky. Odovzdaním svojich odpovedi  sa zapojili do súťaže o veci, ktoré podporujú udržateľný spôsob života.Neskôr desiati z nich boli vylosovaní a získali ceny ako napríklad: látkovú tašku, knihy, ponožky, kovové slamky, zápisníky a iné.

Ďalšou spoločnou aktivitou, spájajúcou celú školu bola výzva: OBLEČME SA SPOLU DO MODREJ. Jej cieľom bolo spolujť žiakov v jednu spoločnú myšlienku.

Taktiež sa v tento deň realizovalo v niektorých triedach vyučovanie na tému voda. Do vyučovania na tejto téme sa zapojili vyučujúci týchto predmetov: geografie, biológie, fyziky, matematiky, slovenčiny, angličtiny, francúzštiny, náboženstva výtvarnej výchovy. Napríklad na matematike v Prime bolo preberané úcivo - desatinné čísla a to na slovných úlohách o vode a jej spotrebe,v sekunde sme sa venovali premene jednotiek objemu a odhad spotreby vody pri pestovaní plodín. Na slovenčine pracovali s textom a rozoberali báseň o šťastnom rybárovi a odborný text o modernom rybolove. Na geografii diskutovali o vodných priehradách - investori chceli stavať, aktivisti boli proti a na základe ich argumentov sa občania obce mali rozhodnúť. Na výtvarnej kreslili počasie a k tomu prislúchajúce nálady...

Týždeň predtým sme realizovali celodenné vzdelávanie pre triedu Prima a Kvarta, ktoré bolo taktiež zamerané na dôležitosť vody, jej ochranu a svetové problémy s ňou spojené. Deň sa začal prednáškou realizovanou SLovenským vodohospodárkym podnikom. Nasledovali aktivity, ktoré viedli žiaci z III.A. Kvarta pracovala so svetovými problémami. Navrhovali riešenia a vytvárali plagáty, ktoré informujú o danej problematike. Prima sa venovala problému znečisťovania vody a spôsobom jej šetrenia. Obe triedy sa dozvedeli veľa nových informácií a dúfame, že niektoré začlenia do svojho bežného života.

Podobné články