Deň fascinácie rastlinami sa blíži

Pripravte sa s nami na oslavu rastlín.

Šiesty medzinárodný „Deň fascinácie rastlinami“ 2022 (FoPD 2022) sa bude konať na celom svete pod záštitou Európskej organizácie pre rastlinnú vedu (EPSO) a Strom života bude pri tom. Samotný medzinárodný deň pripadá na 18.5.2022. Aktivity oslavujúce rastlinné vedy, poľnohospodárstvo a trvalo udržateľnú produkciu výživných potravín, ako aj pre záhradníctvo, lesníctvo a produkciu rastlinných nepotravinových produktov ako papier, drevo, chemikálie, energie a liečivá, či vyzdvihujúce úlohu rastlín v ochrane životného prostredia však budú prebiehať aj v iné dni. Záštitu nad podujatím na Slovensku prevzalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Do tejto krásnej kampane sa zapájame našou poslednou Enviropátračkou. Už čoskoro nájdete jej zadanie na našich stránkach. Vďaka finančnej podpore od spoločnosti Danucem bude aj toto súťažné kolo k dispozícii pre všetkých.

Čo sa ešte bude diať?
Ústav genetiky a biotechnológií rastlín SAV v Nitre si pre malých zvedavcov pripravil na 20.5. od 9:00 do 14:00 analýzu DNA alebo bielkovín rastlín. Zoznámiť sa budú môcť aj s prístrojmi modernej rastlinnej biológie, či nazrieť do expozície rastlín získaných klonovaním.

Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch si pre širokú verejnosť pripravil na 26.5. od 9:00 rôzne aktivity. K dispozícii je spoznávanie rôznych farieb maku siateho alebo chutí slovenských a ekologických plodín, či vyskúšanie si jednoduchých chemických reakcií, ktoré sa používajú na dôkaz látok v rastlinách.

Slovenský kosecký spolok z Piešťan predstaví 26.5. od 9:00 rôzne trávy, ako dôležitej súčasti prírody, životného prostredia (aj mestského), poľnohospodárskej krajiny a zdroja obživy pre divožijúce aj hospodárske zvieratá. Na demonštračnej lúčke kosci s ručnými kosami, oblečení v krojoch zároveň názorne predvedú, ako si naši predkovia, dedovia a pradedovia vážili trávy a čo pre nich znamenali, aj ako sa o ne starali a čo všetko museli robiť, kým sa zelená tráva zmenila na biele mlieko. Odvážnejší záujemcovia si aj sami budú môcť chytiť do ruky kosu a zoťať pásik trávy, či zhrabať na kôpku pokosený riadok.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici pozýva 28.5. o 10:00 milovníkov prírody na terénnu exkurziu do chráneného areálu Svarkovica v Prečíne.

V priestoroch Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave sa 31. mája 2022 budú organizovať zaujímavé prednášky na rozličné témy pre širokú verejnosť, ako aj program v laboratóriách určený najmä pre žiakov a študentov základných a stredných škôl.

Ďalšie podujatia nájdete na stránke kampane.

Tak čo, vybrali ste si? Budeme radi, ak nám pošlete fotografie z vašej oslavy Dňa fascinácie rastlinami s krátkym textom, z ktorého by sme následne spracovali článok.

Podobné články