Darčeky s hodnotou - vyhodnotenie

Žijeme v konzumnom svete, ktorý je charakteristický nadmernou spotrebou a ktorého výsledkom je fakt, že nakupujeme veľa nepotrebných vecí. Vecí, ktoré sme videli v reklame, u rodiny, známych či kolegov a ktoré, samozrejme, chceme vlastniť aj my. A tak sa, chtiac-nechtiac stávame otrokmi túžob, nad ktorými by sme za iných okolností ani neuvažovali.

Nadmerný konzum zaťažuje životné prostredie. Výsledkom sú rôzne environmentálne problémy, ako sú kontaminácia a znečistenie, stenčovanie ozónovej vrstvy, zmena klímy, úbytok biodiverzity, degradácia biotopov či problémy s odpadom a ďalšie.

Ako to zmeniť? Skúsme radšej hľadať radosť v každodennom živote a v maličkostiach, ktoré nám prináša. Obdarujme ľudí úsmevom, vlastnoručne vyrobeným darčekom, či spoločným zážitkom.

Ak sme pred Vianocami podporili lokálnych výrobcov, pomohli sme zároveň aj našej ekonomike. Kúpou prírodných produktov sme zase ochránili našu prírodu. Výrobou vlastných darčekov sme spravili radosť blízkym a ušetrili planétu od zbytočného odpadu. To, že to tak skutočne bolo svedčia aj výsledky decembrovej výzvy.

Vyrobené ručne, originálne, z lásky...

Do našej výzvy Darčeky s hodnotou sa zapojilo 65 ľudí, ktorí svojími výtvormi potešili na Vianoce svojich blízkych a priateľov.  Zúčastnení mali za úlohu sa zamyslieť nad dopadom nákupu vecí vo sviatočnom zhone v spojitosti so životným prostredím. Mali si vyrobiť darčeky s pridanou hodnotou, originálne a zároveň ekologicky zodpovedné.

Viacerí nám poslali rôzne vianočné ozdoby alebo dekorácie, veľa z nich aj naozaj originálných (krásne farebné ručne ušité kapre, recyklované ozdoby z papiera, oriešky na stromček, drevené ozdoby, gaštanový veniec, snehuliaci vyrobení z oblečenia).

V poslednej dobe sú veľmi obľúbené aj darčeky, ktoré sa dajú zjesť. Poslali ste nám tipy na pečené medovníčky, sušienky, vianočnú granolu, pečený čaj, vlastné vianočné oblátky, domáce oriešky, sirup či vianočku.

Nechýbali ani medové darčeky, sviečky z včelieho vosku, voskové obrúsky, medíky. Ďaľšími originálnymi darčekami boli maľovaný obraz, eko tašky, foto rámiky, uštrikované čiapky, sveter, šál, vymodelovaná miska v tvare srdca, drevené poličky, hračky z dreva (didaktická lama), mydielka.

Táto výzva chytila za srdce aj jednolitvé školy a triedy. Ako ZŠ v Partizánskom…Žiaci 4.A vyrábali darčekové predmety z odpadu ako sú plechovky z nápojov.  Žiaci 3.A sa najviac zabavili pri výrobe hračiek z ponožiek a ryže. „Presvedčili sme sa, že aj malý a finančne nenáročný darček môže urobiť veľkú radosť. Dokonca sa viacerí rozhodli hračky darovať svojim menším súrodencom alebo kamarátom”, povedala pani učiteľka.

„IN“ sú nepochybne aj zážitky a emócie. Viacerí pripravili pre svojich blízkych skutočne milé prekvapenia vo forme poukazov na raňajky do postele, na masáž, umytie auta, domáce práce, na výlety do prírody alebo aj čítanie rozprávok či dokonca domáci husľový koncert.

Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí sa zapojili. V decembrovej výzve získava (náhodným žrebovaním) zelený balíček „greenfluencera“ Matej L.  Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Čo nám prináša nový rok?

Nový rok 2022 začíname s výzvou “Obliekaj sa zodpovedne”, ktorá už svojím názvom napovedá, že bude reč o udržateľnej móde. Možno si niektorí z vás dali predsazvatie vytriediť si šatník a kupovať len to čo naozaj potrebujeme.  Teraz je ten správny čas tak spraviť. Začnite teda našou výzvou.

Ročne sa vo svete vyrobí asi 80 miliárd kusov oblečenia, pričom až 80 % putuje na skládku. Textilná výroba, ako jedno z najznečisťujúcejších odvetví, vyprodukuje 1,2 miliardy ton CO2 ročne, čo je viac emisií ako z medzinárodných letov a námornej dopravy dokopy. Tzv. „fast fashion“ (rýchla móda) je neprehliadnuteľnou hrozbou pre našu planétu

V rámci januárovej výzvy pouvažujte, aký kus oblečenia potrebujete nevyhnutne do svojho šatníka doplniť.  Zaobstarajte si ho tak, aby bol finančne výhodný a zároveň šetrný k prírode.

Naše tipy: Navrhnite si ušite vlastné kúsky, pokúste sa vyrobiť nový kus oblečenia zo starého, vymente si oblečenie medzi sebou alebo na akcii SWAP, požičajte si oblečenie, nakupujte v bazáre, kupujte od lokálneho výrobcu

Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je dobré výzvu splniť do konca januára.

Už teraz sa tešíme na vaše výsledky, zistenia alebo tipy.

Podobné články