DANUP-2-GAS - Územné perspektívy a rozvojový potenciál regiónu GEMER MALOHONT, Slovensko

DanuP-2-Gas: Inovatívny model na podporu energetickej bezpečnosti a rozmanitosti v podunajskej oblasti prostredníctvom kombinácie bioenergie s prebytkom obnoviteľnej energie

Podunajská oblasť má obrovský potenciál pre udržateľnú výrobu a uskladňovanie energie z obnoviteľných zdrojov. K dnešnému dňu je však tento región vo veľkej miere závislý od dovozu energie, zatiaľ čo energetická účinnosť, rozmanitosť a podiel obnoviteľných zdrojov energie sú nízke. V súlade s cieľmi EÚ v oblasti klímy do roku 2030 a cieľmi európskej stratégie pre podunajskú oblasť podporuje DanuP-2-Gas nadnárodné energetické plánovanie posilnením stratégií výroby a uskladňovania energie z obnoviteľných zdrojov v podunajskej oblasti prostredníctvom pokročilých technológií prepájania odvetví.

DanuP-2-Gas je financovaný z Dunajského nadnárodného programu s celkovým objemom projektu 2,5 milióna EUR. Na tejto webovej stránke, Dunajskej energetickej platforme, pracuje 14 partnerov z 10 krajín podunajskej oblasti.

Technickou koncepciou, ktorá poskytuje základ pre projekty, sú termochemické konverzné procesy a technológie power-to-gas. Biomasa, najmä odpad a zvyšky, sa splyňuje a potom premieňa na klimaticky neutrálny biometán pomocou elektrolyticky vyrobeného vodíka. To sa môže skladovať a prepravovať v existujúcej plynárenskej sieti bez ďalšieho úsilia, čím sa prispieva k dekarbonizácii existujúcej infraštruktúry. Aplikácie sa tak stávajú klimaticky neutrálnymi vo svojej prevádzke. Okrem toho plynárenská sieť ponúka obrovské skladovacie kapacity, a to aj na sezónne skladovanie obnoviteľných energií. Existujúca sieť zemného plynu je nákladovo efektívna infraštruktúra na distribúciu energie z obnoviteľných zdrojov vo forme obnoviteľného zemného plynu (RNG).

Hlavnou myšlienkou plynovodu DanuP-2-Gas je prijať ďalší rozvoj technológie a realizáciu elektrární na plyn s metánom v podunajskej oblasti. Na tejto webovej stránke môžu potenciálni investori a zainteresované strany nájsť potrebné informácie na začatie pilotných a demonštračných projektov zariadení.

Srdcom platformy je nadnárodný atlas obnoviteľnej energie. Ukazuje polohu biogénnych zdrojov a podmienky infraštruktúry, ako je dostupnosť zariadení na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov a plynárenských alebo elektrických sietí. V kombinácii s príslušným optimalizačným nástrojom pre efektívny návrh závodu atlas eliminuje počiatočnú analýzu pre budúcich investorov.

Okrem toho platforma poskytuje nástroj na vyhľadávanie partnerov na nájdenie ideálnych partnerov pre implementačné projekty. V katalógu dotácií môžu zainteresované strany identifikovať programy financovania a iné finančné stimuly na vybudovanie uzla power-to-gas v podunajských krajinách. Právny rámec ovplyvňujúci opísanú koncepciu sa bude posudzovať aj na vnútroštátnej a európskej úrovni s cieľom vypracovať jednotnú nadnárodnú stratégiu vrátane plánov na zjednodušené vykonávanie. Plány budú poskytnuté na tejto platforme. A napokon, účinný prenos znalostí sa zabezpečí prostredníctvom seminárov, na ktorých sa vypracujú budúce pilotné projekty a obchodné modely so zainteresovanými stranami s využitím rozvinutej platformy a jej nástrojov.

DanuP-2-Gas spája podnikateľské subjekty, verejné orgány, výskumné inštitúcie a energetické agentúry, prispeje k zlepšeniu energetickej účinnosti a bezpečnosti v podunajskej oblasti a pomôže priblížiť sa ku klimatickej neutralite.

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danup-2-gas

DANUP-2-GAS - Územné perspektívy a rozvojový potenciál regiónu GEMER MALOHONT, Slovensko

Gemersko-malohontský kraj, okres Rimavská Sobota a Revúca pozostáva zo 6 miest a 143 obcí. Až 97 z nich sú malé obce s počtom obyvateľov menej ako 500. Gemerský malohontský región sa rozprestiera na ploche 4 279 km2 a pokrýva územie Slovenska - 3 956 km2 a Maďarska - 323 km2. Celkový počet obyvateľov regiónu je asi 188 tisíc, z toho na Slovensku asi 160 tisíc.

Región je jedným z najmenej rozvinutých regiónov Slovenska s najnižšou mierou zamestnanosti. Na jednej strane je problémom nízky počet pracovných príležitostí. Na druhej strane je to nízka úroveň vzdelania. Viac ako 50 % dostupnej zamestnateľnej populácie má ukončené maximálne základné vzdelanie. Nepriaznivá situácia úzko súvisí aj s vysokým podielom marginalizovaných rómskych komunít, ktoré majú viac ako 35% zastúpenie.

Pozitívnym aspektom regiónu je, že dosahuje najnižší index starnutia spomedzi všetkých okresov v regióne. A tiež vďaka zachovaniu vidieckeho spôsobu života.

Podnikateľské prostredie je v porovnaní s ostatnými regiónmi Slovenska slabo rozvinuté. Väčšie spoločnosti sú sústredené len v bezprostrednej blízkosti okresných miest a hlavných ciest, najmä z dôvodu zlej dopravnej dostupnosti v regióne.

Väčšina územia má agrárny charakter v dôsledku klimatických a topografických podmienok. Zachovanie vidieckeho spôsobu života zohráva dôležitú úlohu.

Regionálny priemyselný inovačný klaster Rimavská kotlina - REPRIK, záujmové združenie právnických osôb, združuje zástupcov verejnej správy, samosprávy, podnikateľov, združení, neziskových a vzdelávacích organizácií na základe partnerstva, za účelom integrovaného rozvoja regiónu Gemer - Malohont.

Systémovým riešením je Regionálne centrum obehového hospodárstva GEMER MALOHONT (RCOH GM). Je to ekologický, ekonomicky efektívny a sociálne spravodlivý systém obehového hospodárstva modelu QUINTUPLE HELIX orientovaný na krajinu a obyvateľov. Na družstevnej forme vytvára kolaboratívne hospodárstvo s vlastným sociálnym a investičným fondom. Integrované plány rozvoja sa posudzujú z hľadiska sociálnych vplyvov na obyvateľa, plnenia environmentálnych záväzkov voči krajine a hospodárskej udržateľnosti pri tvorbe vlastných zdrojov. Monitorovanie dosiahnutých výsledkov je na základe stanovených merateľných ukazovateľoch.

Vzhľadom na agrárnu povahu väčšiny územia predložil REPRIK stratégiu rozvoja regiónu o týchto prioritách:

  1. zníženie emisií a CO2 - obnoviteľné zdroje energie, prerozdelenie nadbytočnej energie,
  2. obnova materiálovej základne - využitie odpadu ako zdroja nových surovín,
  3. adaptácia na zmenu klímy – voda, ovzdušie, klíma, biodiverzita, energetika, hodnota,
  4. udržateľné životné prostredie – obnova biodiverzity pre potravinovú bezpečnosť.

Cieľom je kvalita života v regióne založená na ekologickej stabilite územia a hospodárskej udržateľnosti, ktorá vytvára sociálne spravodlivé pracovné a obývateľné prostredie.

Jedným zo zámerov projektu REPRIK pre rozvoj regiónu GEMER MALOHONT je riešenie energetickej sebestačnosti a potravinovej bezpečnosti. Využíva všetky výhody modelu QUINTUPLE HELIX - znalostnej ekonomiky. Regionálne centrum obehového hospodárstva GEMER MALOHONT premietlo poznatky získané z projektu DanuP-2-Gas do prvého projektového plánu výstavby P2G HUB. Viac o procese Power2Gas (P2G HUB) vvysvetluje toto video.

Uvedená koncepcia v rámci RCOH GM zahŕňa okrem iného:

  • Centrum výskumu, vývoja, inovácií,
  • Centrum environmentálnej výchovy,
  • Centrum pre udržateľnú energiu,
  • Centrum zhodnocovania odpadu,
  • Centrum sociálnej ekonomiky,
  • Centrum pre bezpečnosť potravín,
  • Centrum kultúry, športu a cestovného ruchu.

Projektový plán výstavby P2G HUB nadväzuje na súčasné riešenia v regióne v oblasti obnoviteľných zdrojov: fotovoltaika Photovoltaic REP-121,122,123,150, bioplynová stanica BIOGAS REP-65,66,70. Cieľom je v rámci P2G HUB dobudovať BIORAFINÉRIE podľa uplatnenia v projekte BIOREGIO SPU v Nitre.

Región prevažne poľnohospodárskeho charakteru má potenciál v potravinárskych podnikoch TAURIS, a.s., Rimavská Sobota a RISO-R, s.r.o., Rimavská Sobota a v spracovateľskom komplexe živočíšnej výroby PIGAGRO farma Jesenské. Potenciál na získanie suchej biomasy je v zamestnaní dlhodobo nezamestnaných a znevýhodnených pri obnove a zaistení potravinovej bezpečnosti regiónu, krajiny.

Cieľom združenia REPRIK je realizovať ekologický, inovatívny a sociálne spravodlivý a vzdelaný región, ktorý bude šetrný k životnému prostrediu, ekonomicky efektívny a sociálne zodpovedný s dopadom na obyvateľov regiónu prostredníctvom realizácie zámerov projektu RCOH GM.

Systémové riešenia pre obehové hospodárstvo v regióne sú aj v novom Akčnom pláne rozvoja okresu Rimavská Sobota a v Akčnom pláne rozvoja okresu Revúca.

Realizáciou zámerov na princípe obehového hospodárstva chceme priniesť konkurencieschopnosť regiónu v rámci slovenskej ekonomiky a ekonomiky EÚ.

Výhodou regiónu GEMER MALOHONT je jeho historické spojenie s Maďarskom, ktoré vytvára ďalšie príležitosti pre cezhraničnú spoluprácu.

Autor: DanuP-2-Gas ERDF PP7 - NARA-SK

Podobné články