Čo ukrýva môj šatník?

Pomalá, udržateľná či etická móda. Dnes sa o móde hovorí v nových intenciách. Zatiaľ čo tzv. fast fashion je neprehliadnuteľnou hrozbou pre našu planétu, „slow fashion“ je jej riešením.

Nakupovanie oblečenia bolo kedysi príležitostnou udalosťou. Ale zhruba pred dvadsiatimi rokmi sa niečo zmenilo. Oblečenie zlacnelo, je trendovejšie, cykly sa zrýchlili a nakupovanie sa stalo formou zábavy. Začali nám vládnuť globálne reťazce a online obchody. Oblečenia je zrazu príliš veľa!

Za rok 2018 na Slovensku textilný odpad predstavoval približne 10,6 kg na jedného obyvateľa, spolu 57 721 ton odpadu z textilu a obuvi. Tento odpad putuje prevažne na skládky, prípadne do spaľovní. Textilný odpad nemusí však končiť len takto, textil/odevy je možné podať ďalej, vymeniť si ich alebo si zo starších vecí vyrobiť nové.

Ako vyzerajú vaše šatníky?

Práve v januári sme vás vyzvali pouvažovať nad tým, ako by ste mohli seba, ale aj váš šatník zbaviť od zbytočného/nenoseného oblečenia. Vašou úlohou bolo si vytriediť šatník a posunúť veci udržateľne svojím blízkym, kamarátom, rodine, alebo cez swap.  Do výzvy sa zapojilo priamo 716 účastníkov, nepriamo ešte viac, keďže niektorí si organizovali swapy.

Sme radi, že ste sa naplno pustili do tejto výzvy a vytriedili si svoje šatníky. Viacerí ste svoje nenosené oblečenie odovzdali ďalej, a to súrodencom, kamarátom, spolužiakom, pretože aj nosené oblečenie vie človeku spraviť radosť. Zároveň ste sa tešili z vytvorenia priestoru vo vašom šatníku a v skriniach.

Vytriedené oblečenie, ktoré už nenosíte, taktiež putovalo do kontajnera určeného na zber šatstva, ktorý sa nachádza vo vašom blízkom okolí alebo skončilo v second hande. Zaujala nás aj možnosť nafotenia zachovalých vecí cez aplikáciu Vinted, kde si jednotlivé kúsky môžu nájsť nového majiteľa.

Na školách ste zase organizovali rôzne akcie, SWAPY, zbierky na charitu, pre ukrajinské rodiny alebo do detských domovov.

Tiež ste nám prezradili, že v škole ste opätovne využili zničené a veľmi staré kúsky oblečenia na výzdobu, tvorbu hračiek, dekorácie a inú kreatívnu tvorbu. Upcyklácia vám teda vôbec nie je cudzia. Niektorí sa chystáte vyrobiť aj masky na karneval.

Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí sa zapojili. V januárovej výzve získava (náhodným žrebovaním) zelený balíček „greenfluencera“ Ivana Š. Taktiež by sme radi ocenili aj žiacke tímy zo Spojenej školy, Spišský Štiavnik a Spojenej školy bl.biskupa Gojdiča, Prešov. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Vaše bezprostredné reakcie

Rozhodol som sa darovať moje staré oblečenie, teda nie až tak staré ako malé, donesiem ich do basketbalového klubu, ktorý navštevujem, a tam si ich bude hocikto vedieť zobrať alebo ich dám do kontajnera na oblečenie. – Lukáš B. 

Dnes sa mi podarilo pri prehrabávaní pivnice nájsť staré oblečenie, ktoré som nosil ako škôlkar. Všetky som podaroval môjmu malému bratrancovi, ktorému sa zídu. – Samuel K.

Pri vypracovaní tejto výzvy, som sama bola prekvapená, koľko oblečenia mám v skrini a koľko z nich mi je už malé. Som rada, že moje oblečenie dostane druhú šancu na život a pomôžem tým nie len deťom, ktorým sa toto oblečenie naozaj zíde, ale hlavne šetrím životné prostredie. – Vivien J.

Do detského domova darujeme oblečenie, ktoré deti z našej škôlky postrácali alebo zabudli v šatni. Oblečenia sme vyzbierali za pár rokov celú krabicu a veríme, že im dobre poslúži. – Aneta B.

Stratené a zabudnuté oblečenie zbierame do škatule - Straty a nálezy -, aby si ich majitelia vedeli nájsť. Ak si ich do konca roka nik nevezme, zorganizujeme burzu, kedy si oblečenie môže vziať ten, komu sa páči a ja mu dobré. – Ema J.

Naši piataci sa zhostili tejto výzvy na sto percent. Najskôr si upratali vo svojich skriniach a veruže našli zopár kúskov, ktoré už nenosili prevažne z dôvodu, že z nich už vyrástli. A keďže to boli častokrát pekné, zachovalé veci, rozhodli sa ich podarovať svojim blízkym.  Splnili teda výzvu na jednotku. Zbavili sa nepotrebných veci a zároveň potešili iných, ktorým šaty ešte dlho poslúžia. – Katarína N.  

Zo svojej skrine som vytriedila všetky veci, ktoré už nenosím alebo sú mi malé. Poputujú do second handu. – Mia N.  

Zozbierané už nenosené šatstvo sme priniesli do školy a nakoľko sú v nej žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia, každá vec si našla svojho nového majiteľa. – Lívia C.   

Daroval som starú vestu môjmu bratovi. – Teodor D.   

Čo nám prinesie február? 

Budeme sa venovať elektroodpadu. Mobil, hracia konzola, notebook, tablet či televízor. Toto sú naši verní spoločníci vo voľnom čase. Ale ten sa dá stráviť aj inak. Prechádzkami v prírode, stretnutiami s priateľmi, športovaním, hľadaním nových záľub a koníčkov. A čo tak prečítať si dobrú knihu?

Vo výzve Vezmi knihu nie mobil vyzývame ľudí, aby strávili čas s dobrou knihou namiesto mobilu. Viac informácií ako na to získate na webe Zatoč s odpadom.

Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je potrebné výzvu splniť do konca februára.

Už teraz sa tešíme na vaše výsledky a zistenia. 

Podobné články