ČISTENIE BREHOV - Na vtáčom ostrove

Dňa 13. novembra 2021 žiaci Základnej školy na ulici Viliama Paulínyho-Tótha 32 v Senici ukončili polročné úsilie pri spoznávaní a ochrane biodiverzity v prostredí Kunovskej priehrady brigádou na vtáčom ostrove. LINKA NA VIDEO-REPORTÁŽ: https://www.youtube.com/watch?v=f5uABsqbtJU

Nebýva to každý deň, že človek môže vstúpiť na vtáčí ostrov a môže o tom poslať fotku do médií. Tentoraz tam samozrejme spolu s našimi žiakmi, vodnými skautmi a prizvanými dobrovoľníkmi vstúpil samozrejme aj zástupca ŠOP v malackách, pán Rudolf Jureček, špecialista na ornitológiu, pod ktorého taktovkou naša škola vytvorila v rámci prebiehajúceho enviroprojektu niekoľko vizuálov. Prvým boli dve zákazové tabule, ktoré sme pre tento účel dali vyrobiť a ktoré sme v ten deň na ostrove osadili. Keďže vtáčie ostrovy - či už umelo vytvorené, alebo prirodzené - suplujú kedysi bežné piesčité ostrovy v meandroch prirodzene tečúcich riek, zákaz priblíženia na 20m od ostrova súvisí s hniezdnym obdobím vtákov (spravidla marec až júl) a s tým je zviazaný aj celoročný zákaz vstupu, aby avifauna registrovala ostrov ako bezpečné a človekom nedotknuté miesto. 

Počas brigády boli vyklčované porasty a nálety drevín, aby si ostrov zachoval svoj účel ako miesto pre bezpečné hniezdenie vtákov hniezdiacich na zemi, t.j. aby sa zabránilo hniezdeniu vtákov, ktorí na hniezdenie môžu využiť stromy na brehu. 

Druhý vizuál - veľká informačná tabuľa o výskyte avifauny v okolí priehrady - bola takisto vyrobená, jej osadenie je však v spolupráci s rekreačnými službami mesta Senica naplánované až na jar 2022. 

Ako základňu pre podobné výjazdy škola využíva svoju vlastnú lodenicu v garáži prenajatej od mesta, v ktorej v rámci enviroprojektu zriadila detašované klimatické pracovisko pre pozorovanie vtákov s aplikáciou EBIRD a výskum biosféry pre program GLOBE OBSERVER. 

Podobné články