Chovajú zvieratá, učia sa o ekológii a v záhrade pestujú bylinky. Spoznajte školy, ktoré u žiakov prehlbujú pozitívny vzťah k prírode

Pre deti je vzťah k prírode a živým tvorom odmalička prirodzený. Ak však svoj záujem nerozvíjajú, ľahko sa ich pozornosť sústredí inde. Našťastie si čoraz viac škôl uvedomuje, že vzťah k prírode vie u žiakov zlepšiť nielen to, ako uvažujú o našej planéte, ale posilňuje aj empatiu, trpezlivosť, schopnosť komunikácie a vnímanie sveta okolo nás. Spoznajte školy, ktorým sa darí prepájať klasické vyučovanie s ekoaktivitami.

Zaujímavé formy vzdelávania podporuje aj Nadácia VÚB. Prostredníctvom grantov poskytuje financie spoločenskozodpovedným projektom, ktoré si zaslúžia podporu. Patria k nim predovšetkým projekty, ktoré obohacujú učebné osnovy pútavým a netradičným spôsobom. Spoznajte tri z nich.

V Štiavnických Baniach chovajú dravce a starajú sa o prírodu

Pre žiakov Základnej školy v Štiavnických Baniach je hodina lietania s dravcom bežná asi ako písomka z matematiky. Podľa riaditeľa Pavla Michala, ktorý sokoliarstvo v škole zaviedol, získajú žiaci vďaka predmetu skúsenosti, ktoré využijú vo všetkých oblastiach života.

„Sokoliarstvo sa stalo bežným prvkom obce. Keď som nastupoval do zamestnania, škola mala vyše sto detí a vyzeralo to, že ich počet bude rokmi klesať. Pravda je, že sokoliarstvo školu zachránilo. Už je dokonca bežné vidieť dieťa s dravcom pri jazere,” hovorí riaditeľ.

Okrem dravcov chovajú papagáje, leguána zeleného, vzácne opice či krokodíla. Vďaka zvieratám deti pochopia učivo z geografie či biológie lepšie. „Pri papagájoch deťom ukážeme, že tieto zvieratá žijú v tropických pralesoch. Prostredníctvom krokodíla vysvetľujeme evolúciu živočíchov, čiže pekne môžeme poukázať na to, že vtáky pochádzajú z plazov,” približuje zmysel prepojenia chovu zvierat s učebnými osnovami. „Niektoré zvieratá sme kúpili alebo nám ich priniesli ľudia, ako napríklad korytnačky či papagája, ktorého máme v škole na chodbe,” dodáva.

V škole sa aktívne venujú aj záhradám. Jedna z nich, ktorú majú priamo na budove školy, dosahuje dvanásť metrov. „Hovoríme jej aj záhrada do neba. Je to prvá takáto záhrada na Slovensku aj v Česku. Jej zavlažovanie funguje na princípe zachytávania dažďovej vody v dvoch nádržiach. Celá myšlienka je o tom, že zachytávame dažďovú vodu a nepúšťame ju do kanalizácie. Snažíme sa prírode niečo vracať,” hovorí riaditeľ školy Pavol Michal.

„Pred dvomi rokmi tu vyrástla provensálska záhrada, inšpirovaná francúzskym vidiekom. Je v nej život, čmeliaky či lišaje, ktoré opeľujú levanduľu. Stačí sa započúvať,” dodáva.

Uverejnené: 11.7.2019, https://srdcovky.nadaciavub.sk/chovaju-zvierata-ucia-sa-o-ekologii-a-v-zahrade-pestuju-bylinky-spoznajte-skoly-ktore-u-ziakov-prehlbuju-pozitivny-vztah-k-prirode/

Podobné články