Chcem vidieť (vedieť) viac

Sokoliarska skupina Sv. Bavona z Banskej Bystrice je občianske združenie, združujúce záujemcov o stvárnenie sokoliarstva vo viacerých podobách. Medzi základné poslania skupiny patrí Vzdelávanie v environmentálnych oblastiach, osveta nehmotného dedičstva, iniciatíva a podpora za zachovanie a ochranu životného prostredia a prírodných krás a samozrejme samotné sokoliarstvo. Pôsobiskom Sokoliarskej skupiny Sv. Bavona z Banskej Bystrice je Základná škola s materskou školou Maximiliána Hella Štiavnických Baniach.

       Základná škola s materskou sa nachádza v srdci Štiavnických vrchov, v obci Štiavnické Bane. Nesie názov po významnom rodákovi Maximiliánovi Hellovi. Naša základná škola je prvou základnou školou na svete, na ktorej sa vyučuje povinný predmet Sokoliarstvo. Vzdelávanie žiakov je zamerané aj na vzdelávanie v témach klimatickej zmeny, reálneho vnímania prírodného prostredia. Vyučovanie je vo veľkej miere situované priamo v lesnom prostredí. Výchova žiakov sa orientuje na lesnícke vzdelanie úzko prepojené s porozumením a ochranou prírody. Okrem základného vzdelania poskytujeme našim žiakom aj prvý naozajstný styk so samotnou prírodou. Sokoliarstvo nevzdeláva našich žiakov len o prastarej forme lovu pomocou vycvičených dravcov, ale učí ich o zodpovednosti, vzájomnom rešpekte, pokore, tolerancii a trpezlivosti. Prírodný park Aves, ktorý je súčasťou školy svojou rozmanitosťou záhrad a zvierat sú skvelé učebné pomôcky počas hodín prírodovedného charakteru, ale aj iných vyučovacích hodín. Na škole chováme nádherné pernaté dravce, sovy, kajmany okuliarnaté - krokodíly, exotické vtáctvo, leguána zeleného, opice—tamaríny pinčie a mnoho iného. Vďaka nim naši žiaci pochopia evolúciu a rozmanitosť biotopov z ktorých pochádzajú. Vyučovacie hodiny sú obohatené aj o chov koní a jazdectvo, kde sa deti učia starostlivosti o koňa a základné prvky jazdenia. Základné predmety voči našim netradičným predmetom nepovažujeme za druhoradé. Práve naopak, prikladáme im rovnakú vážnosť, preto na škole sú posilnené hodiny anglického jazyka so zahraničnými lektormi. Máme špičkových učiteľov na slovenský jazyk, matematiku, biológiu, geografiu, dejepis, fyziku, chémiu, telesnej výchovy a nezabúdame ani na tradičné hodnoty, ktoré žiakom sprostredkujeme prostredníctvom občianskej výchovy, hudobnej výchovy, výtvarnej výchovy, etiky a náboženstva. I zručnosť a pracovitosť sa u detí podnecuje cez predmet technická výchova, čo je zahrňuje aj potreby okolo starostlivosti zvierat. Všetko na seba nadväzuje.

        Keďže sme zameraní na prírodu okolo nás, tak nám nie je ľahostajná naša planéta. Zapájame sa do projektov, ktoré riešia klimatické zmeny na Zemi a otvárame oči našim žiakom, ale aj žiakom z iných škôl v rámci školských exkurzii, že to čo sa deje vo svete sa bytostne týka aj nás. Základom vzdelávania našich žiakov je výchova k slušnosti, tolerancii a zodpovednosti.

        Dôvodom zapojenia sa do Programu ochrany prírody 2022 bola snaha priblížiť potrebu ochrany životného prostredia edukatívnou formou. Naša skupina sa už dlhodobo venuje práci s mládežou. Vnímanie reálnych poznatkov a skúseností nám poskytuje veľa priestoru pre šírenie našich myšlienok. Práve zapojenie do Programu ochrany prírody 2022 nám umožnilo zrealizovať projekt verejne prístupný a predovšetkým výchovno-vzdelávací.

Zámerom projektu bola tvorba výchovno-vzdelávacieho videa, ktoré bude slúžiť na vzdelávanie žiakov, ale aj širokej verejnosti sprístupnením lokalít v CHKO Štiavnické vrchy. Zaujímavosťou videa bola jeho tvorba z pohľadu dravého vtáka.  Naša Sokoliarska skupina Sv. Bavona z Banskej Bystrice je občianske združenie, združujúce záujemcov o stvárnenie sokoliarstva vo viacerých podobách. Medzi základné poslania skupiny patrí vzdelávanie v environmentálnych oblastiach, osveta nehmotného dedičstva, iniciatíva a podpora za zachovanie a ochranu životného prostredia a prírodných krás a samozrejme samotné sokoliarstvo. Pôsobiskom Sokoliarskej skupiny Sv. Bavona z Banskej Bystrice je Základná škola s materskou školou Maximiliána Hella Štiavnických Baniach.

       Tvorbou videa, sme chceli priblížiť pohľad na viaceré lokality v oblasti CHKO Štiavnické vrchy tak, aby diváci mohli vnímať prírodu okolo nás a jej význam a dôležitosť. Okrem výchovnej stránky sme sa zamerali aj na tú vzdelávaciu, kde sme chceli dosiahnuť, aby žiaci poskytli vlastné názory na súčasnú situáciu a ponúkli svoj pohľad na problematiku ochrany životného prostredia. Preto sa zaoberáme klimatickými zmenami a chceme naučiť deti, aby sa šetrne správali k prírode. Časť vedomostí deti sprostredkujú rodičom a motivujú správať sa k prírode zodpovednejšie. Možno sú posledná generácia, ktorá môže ešte niečo napraviť.

 

Cieľom projektu, ako už bolo spomínané, bolo samotné priblíženie CHKO Štiavnické vrchy. Banská Štiavnica a jej okolie je známe ako mesto bohaté na históriu spojenú s ťažbou zlata a predovšetkým striebra. Vďaka tejto ťažbe boli v lokalite vybudované umelé jazerá – tajchy, ktoré v súčasnosti slúžia pre rekreačné účely.

       Našim cieľom bolo oboznámenie diváka aj s týmito zaujímavosťami a lokalitami a sprístupniť tak iný pohľad. Okrem vybraných tajchov sme sa zamerali aj na priblíženie najvyššieho vrchu Štiavnických vrchov Sitna a jeho okolia. Unikátne zábery z pohľadu dravca, poskytujú jedinečný pohľad.

       Realizovaním projektu umožňujeme širokej verejnosti pochopiť krásu a dôležitosť prírody. Okrem prínosu vo forme zvýšenia informovanosti o ochrane prírody, je video aj prínosom  pre spoznávanie nových a predovšetkým nádherných lokalít CHKO Štiavnické vrchy. Jedinečnosť pohľadu z vtáčej perspektívy odhaľuje mnohé častokrát aj nepoznané zákutia vytypovaných lokalít.

        Realizácia projektových aktivít prebiehala vo viacerých etapách. Práca s dravcami si vyžaduje zodpovedný a trpezlivý prístup. Súčasťou prvej etapy bolo získanie záberov pomocou dravca prostredníctvom kamery umiestnenej na jeho chrbte. Táto etapa projektových aktivít bola najnáročnejšia, nakoľko základom kvalitných záberov bolo dobré nastavenie kamery. Pri získavaní spomínaných záberov boli navštívené viaceré lokality a okrem nastavenia kamery  sa určovala sa vhodnosť terénu, poveternostné podmienky a kondícia dravca. Popri záberoch získaných z pohľadu dravca sa súbežne pracovalo aj na získaní pohľadov vybraných lokalít pomocou profesionálnej kamery. Okrem statických záberov prírody od profesionála boli natočené aj zábery detí, ktoré vyjadrovali názor na súčasnú situáciu a aké majú plány pri ochrane životného prostredia do budúcnosti.

       Všetky natočené zábery boli profesionálnou úpravou spojené, bol nahovorený komentár a hudobný podklad. Samozrejmosťou výsledného videa je aj propagácie podpory z environmentálneho fondu prostredníctvom dotácie.

Podobné články