Centrum environmetálnej výchovy Topoľčany

Projekt vybudovania Centra environmentálnej výchovy v Topoľčanoch je výnimočný svojím zameraním i technologickým prevedením. Prostredníctvom finančných prostriedkov získaných z Environmentálneho fondu sa kompletne obnovili doteraz nevyužívané priestory bývalej základnej školy na Gagarinovej ulici. Následne sa priestory doplnili o moderné technológie ponúkajúce kvalitný obsah prezentovaný interaktívnou formou.

Z pôvodne nevyužívaných priestorov vznikol nový priestor - stále slúžiaci svojej hlavnej funkcii, a to vzdelávaniu, tentokrát v environmentálnej oblasti, budovaniu povedomia o nepriaznivých dôsledkoch zmeny klímy.

 

 

Ako neformálny doplnok k školskému systému vzdelávania umožní hravou a zaujímavou interaktívnou formou zvýšiť environmentálne povedomie pre široké spektrum ľudí, prioritne však pre žiakov základných a materských škôl. Neskôr, po adaptácii bude mesto pracovať na otvorení pre verejnosť.

Vďaka novému konceptu technologického riešenia je možné expozície v centre environmentálnej výchovy obmieňať s minimálnymi finančnými nákladmi, čo umožňuje neustále prinášať nové poznatky a prispôsobovať vzdelávací proces aktuálnym potrebám. Vznikol tak unikátny priestor o rozlohe 281,406 m2, vrátane technologickej bázy, vhodný pre rozvoj nových poznatkov o ochrane prírody a dôsledkoch zmeny klímy.

 

V rámci rekonštrukcie boli vytvorené nasledovné funkčné priestory:

A) vzdelávacie priestory – 1. enviroučebňa, 2. envirolab a 3. interaktívna miestnosť

B) komunikačné priestory – chodby a schodisko o celkovej rozlohe 85,217 m2

C) v nadväznosti na komunikačné priestory sa nachádza hygienické zázemie o celkovej rozlohe 22,387 m2.

 

1. Miestnosť - Enviroučebňa

Enviroučebňa bude primárnym priestorom na šírenie environmentálnych poznatkov a informácií. Lektor oboznámi žiakov s teoretickými východiskami a učivom. Žiaci sa budú môcť zapojiť do procesu výučby pomocou moderných učebných pomôcok a vybavenia vo vizuálne atraktívnom prostredí. Enviroučebňa poskytne zázemie plnohodnotnej vyučovacej hodine. Žiaci sa do nej budú môcť opakovane vracať, keďže je navrhnutá s prihliadnutím na variabilitu obsahu pre všetky vekové kategórie.

 

2. Miestnosť - Envirolab

V miestnosti Envirolab žiaci prehĺbia svoje vedomosti a hravou formou sa naučia, ako dať veciam druhé využitie. Miestnosť Envirolabu je venovaná workshopom a premene teórie do praxe. Žiaci si z nej odnesú vlastnoručne vyrobený suvenír, ktorým skvalitnia životné prostredie, v ktorom žijú. Naučia sa nájsť druhé využitie vecí, ktoré by inak vyhodili.

Okrem workshopom sa v miestnosti budú môcť venovať aj hravým aktivitám, pri ktorých sa naučia ako funguje kolobeh vody, o krajinných zmenách a zmene životných podmienok, ale aj ako žije kolónia mravcov.

 

3. Miestnosť - Interaktívna miestnosť

Expozícia v interaktívnej miestnosti má za cieľ populárno-náučným spôsobom vzdelávať cieľové skupiny o problémoch, ktorým čelí mesto Topoľčany. Osvetou v problematike návštevníkom poskytne informácie a navedie ich k jednoducho osvojiteľným typom, pomocou ktorých budú môcť prispieť k odstráneniu negatívnych vplyvov na mesto a jeho okolie. V rámci jednotlivých tém sa žiakom predstavia zástupcovia fauny, ktorí s nimi spolužijú v meste a jeho okolí. Bude im vysvetlené prečo sa divoké zvieratá čoraz častejšie vyskytujú pri ľudských obydliach, racionalizácia a redukcia odpadu, správne triedenie odpadu, fungovanie odpadového hospodárstva v meste a rozdiely medzi jednotlivými druhmi energií.

 

Celkové náklady projektu 204 464,10 €

Požadovaná výška dotácie 186 649,00 €

Podobné články