„Budovanie zázemia pre rozvoj environmentálnej výchovy detí na ZŠ Mostná“

Cieľom projektu "Budovanie zázemia pre rozvoj environmentálnej výchovy detí na ZŠ Mostná" realizovaného s podporou Environmentálneho fondu bola revitalizácia nevyužívaného priestoru v areáli školy a jeho premena na exteriérové zázemie tzv. “ malé záhradné laboratórium” pre deti. Vytvorením exteriérového priestoru sa vytvorili vhodné podmienky pre vzdelávanie zamerané na budovanie aktívneho prístupu k prostrediu v ktorom deti žijú a získavajú nové praktické zručností a poznatky smerujúce k udržateľnému rozvoju.

Realizácia projektu prebiehala v roku 2023 v areáli Základnej školy na Mostnej ulici 3 v Nových Zámkoch. Pôvodná spevnená plocha sa zdemolovala a priestor sa nahradil priepustným spevneným povrchom kamennej drti vo viacerých vrstvách a frakciách kameniva.

Súčasťou projektu je aj zakladanie vyvýšených záhonov a kompostérov.. Vyvýšené záhony pozostávajú  z prírodného, ale trvácneho materiálu Durisol . Je to ekologický a prírodný variabilný modulový systém dielcov a klinov, ktorými sa dajú vytvárať rôzne tvarové zostavy. Veľkou výhodou bola jednoduchá a rýchla montáž. Aj bez izolácie proti vode a akýchkoľvek ochranných náterov má záhon dlhú životnosť. Pri zakladaní vyvýšených záhonov sa využila možnosť edukovať deti o spôsobe správneho budovania vrstiev vyvýšených záhonov s kompostom a konármi.

Kompostovanie, spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu priamo zasiahne každú triedu a kladie si za cieľ preniesť tento získaný návyk aj do rodinného prostredia. Poukazuje na cyklickosť a využívanie zdrojov, ktoré väčšina ľudí považuje za odpad.

Vybudovaná plocha je doplnená o prírodný mobiliár. Mobiliár bude plniť funkciu výučbovej triedy v exteriéry, vonkajšej jedálne, ako aj edukačného priestoru pre prednášky, workshopy a iné zážitkové aktivity.

Základná škola je ideálnym priestorom na vytváranie a podporu aktivít smerujúcich k rozvoju environmentálnych činností detí a mládeže zážitkovou formou. Realizácia projektu Budovanie zázemia pre rozvoj environmentálnej výchovy detí na ZŠ Mostná“  je veľkým prínosom pre školu, preto že pomáha napĺňať výchovný cieľ , viesť deti k udržateľnému rozvoju prostredia v ktorom žijú.

Podobné články