Bez rešpektu II.

Mnohí ľudia vnímajú šimpanzov ako roztomilé hračky, dospelí jedinci sú však veľmi nebezpeční. Šimpanz má ale bleskové reakcie, silu ako traja chlapi a ohromný stisk čeľustí. Keď cez mreže chytí človeka, ten nemá veľkú šancu sa vytrhnúť. Najčastejšie sa stáva, že človeku odhryzne prsty. 

Inteligentní a silní

V roku 2008 sa šimpanzovi vo švajčiarskej zoo podarilo zovrieť cez mreže klietky chlapca. Keď mu 38-ročný otec prišiel na pomoc, šimpanz na neho zaútočil. Chlapec vyviazol bez zranení, ale muž utrpel ťažké poranenia ruky a museli ho previezť do nemocnice. V roku 2004 v zoologickej záhrade v Dvoře Králové nad Labem napadla dospelá samica orangutana bornejského jednu z ošetrovateliek. Pracovníčka pavilónu ľudoopov  utrpela pomliaždeniny, ktoré si vyžiadali ošetrenie v miestnej nemocnici. 23.januára 2019 prišla dobrovoľníčka v zoologickej záhrade v americkom Ohiu o palec po tom, ako ju uhryzol orangutan, ktorého kŕmila. 

Partnera aj potomkov

Na jeseň minulého roku sa návštevníci zoologickej záhrady Dierenrijk v holandskom meste Mierlo stali svedkami krvavého incidentu medzi vlkmi a medveďmi. Konflikt medzi šelmami, ktoré žili v spoločnom výbehu, sa skončil smrťou vlčice. Medvede na ňu z neznámeho dôvodu zaútočili, keď vychádzala z jazierka. Návštevníci, ktorí práve prechádzali okolo výbehu, všetko zachytili na kameru a následne upozornila zamestnancov zoo. Na zázname vidieť, že zatiaľ čo trojica medveďov trhala vlčicu, štvrtý medveď odháňal vlky, ktoré sa jej snažia pomôcť. V roku 2009 sa pred očami návštevníkov v nemeckej zoo v Stralsunde udial tiež neočakávaný incident. Samec medveďa hnedého bez varovania napadol a usmrtil samicu. Spočiatku oba medvede držali oddelene, neskôr, keď sa zdalo, že si  medvede na seba zvykli z nich chceli spraviť pár. V americkej zoo v Dallase päťročnú levicu pohrýzol do krku jeden zo samcov a usmrtil ju. Podľa výpovedí svedkov sa k levici priblížili dva dospelé samce a jeden z nich na ňu zaútočil. Pred rokom sa v zoologickej záhrade v americkom meste Indianapolis udial opačný prípad. 12 ročná levica zaútočila na desaťročného leva, s ktorým žila osem rokov v jednej ohrade a mala s ním tri mláďatá. Levica napadla samca dvakrát, prvýkrát ušiel a po čase, keď sa vrátil ho napadla znova a zabila. V bratislavskej zoo sa v roku 2010 tiež udial nepochopiteľný prípad, keď po napadnutí svojím otcom umrelo mláďa bieleho tigra. Tiger na malú tigricu zaútočil po tom, ako k nemu cez mrežu prestrčila svoju labku. Po jej odhryznutí mláďa stratilo veľa krvi a už nebolo možné ho zachrániť.

Na vine nie sú zvieratá

Ak sa do blízkosti šeliem chovaných v zajatí dostane človek a tieto zaútočia, je to u nich prirodzený pud. Ten sa nedá potlačiť ani v zajatí. Mnohí sú mylného názoru, že zvieratá v zajatí si na ľudí zvykli, stratili strach a obranné reakcie, nie sú agresívne pretože sa presvedčili, že človek pre nich nepredstavuje nebezpečenstvo. Navyše je o nich postarané, majú dostatok vyváženej a plnohodnotnej potravy, nemajú potrebu loviť a teda ich lovecké inštinkty sú potlačené. Potom sa stane tragédia a nastáva kruté vytriezvenie. Bezpečnosť návštevníkov a ošetrovateľov by bezpochyby mala byť prioritou zariadení, ktoré chovajú zvieratá. Väčšina zranení a úmrtí však nie je chybou zoologických záhrad, ale je spôsobená zlyhaním ľudského faktora, podcenením situácie, nepozornosťou, nezodpovednosťou a porušovaním bezpečnostných pravidiel.

Podobné články