Aktivity Enviroprojektu 2022

Žiaci v ZŠ Trebatice sa systematicky venujú environmentálnym témam. V tomto projekte sa zamerali na odpady, recykláciu, znečisťovanie životného prostredia.

Žiaci sa v rámci vyučovania stretávajú s témou odpadu, recyklácie, ochranou životného prostredia často. Je preto potrebné poznať druhy odpadov, kde a ako sa v prírode objavuje odpad, ako na prírodu pôsobí odpad, ako sa príroda popasuje s pribúdaním odpadu.

Obec Trebatice už niekoľko rokov realizuje projekt separovaného zberu, v ktorom je škola nápomocná a spolupracuje na projekte formou monitorovania okolia obce a priestranstiev v obci a zaznamenáva prípady nelegálnych skládok, vyvážania odpadu a pod. prostredníctvom Envirohliadky žiakov. Keďže projekt separovania beží už niekoľko rokov, bolo preto zaujímavé zisťovať pre žiakov aj pre obec, ako sa obyvatelia stotožnili so separáciou, recykláciou odpadov v domácnostiach. Pre obec to je dôležitá spätná väzba, ako funguje projekt a aké je environmentálne vedomie občanov.

V rámci Enviroprojektu 2022 sme absolvovali exkurziu do Vetropack Nemšová s.r.o, kde okrem výroby aj spracovávajú odpadové sklo, aby žiaci mali názornú ukážku toho, ako putuje odpad, čo sa s ním deje ďalej a čo sa stane, keď sa nevytriedi poriadne. K ucelenému obrazu o odpadovom hospodárstve sme naplánovali workshop v Elektrárni Piešťany - Spotrebný kolotoč. Projektové aktivity predpokladajú aplikovanie získaných vedomostí do praxe, čo znamená dôslednú separáciu odpadov aj v priestoroch školy, kompostovanie vhodného druhu odpadu a pod. Vytvorili sme k tomu vhodné podmienky zavedením farebne odlíšených nádob na zber odpadu podľa všeobecne zaužívaných vzorov. Žiaci tieto nádoby dotvorili farebne na hodinách pracovného vyučovania, výtvarnej výchovy, informatiky. Okrem týchto aktivít sme zmapovali obec a jej okolie z pohľadu výskytu skládok, žiaci určovali envirenmentálnu záťaž spôsobenú činnosťou človeka zisťovaním znečistenia vody, vzduchu pomocou laboratórneho kufríka, vyhotovili mapu výskytu skládok a uskutočnili sme anketu medzi obyvateľmi obce o odpadoch.  Nezabudli sme ani na čistenie verejných priestranstiev v obci.

Veríme, že poznatky získané prostredníctvom zážitkového učenia budú trvalého charakteru a bude na čom budovať environmentálne povedomie žiakov - budúcich uvedomelých obyvateľov a spotrebiteľov.

Podobné články