Ako znížiť emisie z kúrenia drevom o polovicu? - populair.

Viete, že vykurovanie domácností sa na Slovensku podieľa na viac ako 70 % všetkých emisií prachových častíc? Ak sa však naučíme kúriť správne, môžeme znížiť emisie na minimum. Príčinou zvýšených koncentrácií znečisťujúcich látok v ovzduší je najmä vykurovanie tuhými a nekvalitnými palivami, zastarané zdroje tepla, nesprávna technika vykurovania ale aj prekurovanie priestorov, ktorého častým dôvodom sú úniky tepla.

Produkcia jemných prachových častí a tzv. čierneho uhlíka je neviditeľná a pre telo škodlivá. Rovnako ako v iných oblastiach, aj v rámci vykurovania zaznamenávame pokrok a dnes už vieme kúriť lepšie ako kedysi. 

V spolupráci s obchodným reťazcom TESCO STORES SR prebiehala v jarnom a jesennom období roka 2021 informačná osvetová kampaň zameraná na podporu opatrení v oblasti kvality ovzdušia a zvyšovania povedomia verejnosti o význame ochrany ovzdušia na Slovensku. Zákazníci obchodného reťazca mali možnosť oboznámiť sa s problematikou ochrany ovzdušia formou plagátov, ktoré boli vystavené v priestoroch jednotlivých predajní na komunitných nástenkách v rámci Slovenska.

Chcete nám pomôcť zlepšiť informovanosť v oblasti ochrany ovzdušia v rámci spoločenskej zodpovednosti? Ozvite sa nám: media@populair.sk

Správne kúriť zvládne každý

Každý, kto kúri, môže zásadne ovplyvniť to, čo vychádza z jeho komína. Mnohých ľudí naučili správne kúriť drevom rodičia resp. starí rodičia. Stretávame sa však aj s ľuďmi, ktorí buď bývali v byte a v živote nekúrili, alebo si myslia, že kúria správne. Nesprávne spaľovanie dreva dokáže „vydymiť“ celú dedinu. To je ale len to, čo vidíme, horšie je, že to potom aj dýchame. Ako znížiť emisie z kúrenia o polovicu?

Správne zakúrenie sa vďaka vývoju spotrebičov so sekundárnym spaľovaním zmenilo. Klasické zakladanie ohňa, pri ktorom sme najprv uložili triesky a potom hrubé polená, sa zmenilo na tzv. kúrenie zhora. Pri ňom na spodok poukladáme hrubšie polená a na vrch triesky. Následne zapálime triesky pomocou podpaľovača. V tomto prípade sa skôr zohreje komín a emisie sa znížia až o polovicu v porovnaní s predchádzajúcim spôsobom. Ak váš spotrebič nemá sekundárne spaľovanie splyňovaného dreva, je najvhodnejší čas na jeho výmenu s ohľadom na zdravie vás a vašich blízkych. Aj najnovšia smernica o ekodizajne, platná od 1. 1. 2022, už umožňuje uvedenie na trh len moderným a ekologickým spotrebičom.

Ďalšou podmienkou je správne ovládanie prívodu vzduchu. To znamená nezatvárať ho pri rozháraní. Drevo nehorí stále rovnako. V prvej fáze rozhorievania potrebuje dostatočný prívod vzduchu. V druhej fáze „splyňovania“ už môžeme vzduch regulovať pre dosiahnutie čo najvyššej ohniskovej teploty. Druhá fáza nastáva vtedy, keď už horia všetky časti priloženého dreva. Vzduch regulujeme postupne, aby bol plameň stále „živý“ a jasne svietil. Nie je účelom, aby plameň stále a čo najdlhšie horel. Cieľom je ekologické spálenie dávky paliva a uloženie energie v interiéri.

Posledná, ale nemenej dôležitá, fáza je, keď drevo vyhára na uhlíky. Drevo stále splyňuje a aj vtedy vytvára energiu. Prívod vzduchu môže byť na minime, nie však zavretý. V prípade, že pokračujete v  kúrení, je dobré vedieť, že v súčasných spotrebičoch ďalšia dávka paliva vzplanie vďaka vysokej teplote v ohnisku, a teda nemusíte prikladať do plameňov. Šetríte palivo, financie, obsluha je komfortnejšia a v konečnom dôsledku nižším počtom vykurovacích cyklov šetríte naše a vaše životné prostredie.

Podobné články