Ako zapájať mladých ľudí do rozhodovacích procesov v oblasti ochrany životného prostredia.

OZ Protect work zrealizovalo 2-dňové školenie pre učiteľov, pracovníkov s mládežou a mladých vedúcich i mládež, kde sme predstavili novovzniknutý metodický materiál, ktorý popisuje spôsob aktivizácie mládeže, bariéry participácie a metódy práce s mládežou v oblasti EVVO. Účastníci nadobudli vedomosti a získali praktické príklady a metodické postupy ako zapájať mladých ľudí do rozhodovacích procesov v oblasti ochrany životného prostredia.

Vzájomne účastníci školenia mohli diskutovať, neformálne sa vzdelávať a získali inšpirácie ako realizovať EVVO v praxi budovaním „živých“ záhrad a učební v prírode. Zároveň budú sprostredkované metodické materiály a pomôcky, ktoré budú pomáhať dôležitým dospelým a mladým ľuďom pri realizácii ekologických vzdelávacích programov na škole aj mimo školy (v zmysle trendu “učíme sa v prírode”).

Sekundárnym cieľom školenia bolo poskytnúť pracovníkom s mládežou, mládežníckym vedúcom, pedagógom a koordinátorom environmentálnej výchovy kontinuálne vzdelávanie a metodiku v oblasti klimatickej zmeny a adaptačných opatrení tak, aby mohli zaujímavým spôsobom tému nielen vzdelávať, ale aj aplikovať vhodné adaptačné opatrenia na pozemkoch svojich škôl či v oblasti práce s mládežou. Súčasťou škola bola tipy, triky a výmena skúseností, ktoré ekologické iniciatívy sú vhodné a ktoré nevhodné na realizáciu v školských priestoroch (outdoor) vzhľadom na udržateľnosť finančnú, ekologickú i personálnu.

Protect work na školení zároveň prezentovalo novovybudované EEVC - extériérové environmentálne vzdelávacie centrum ako dobrý príklad prepojania a zapájania mladých ľudí, mladých lídrov a žiakov do tvorby spoločného projektu a ekologickej záhrady, ktorá slúži ako ekoworkshopy, neformálne a zážitkové učenie v prírode, či experimentálne bádanie. Mladí ľudia sú tak prepojení s prírodou, viac vnímajú význam prijímania opatrení na elimináciu klimatických zmien a stávajú sa aktívnymi ochrancami života v prírode, ako aj v rámci eko-workshopov boli forkmované ich postoje k udržateľnému životnému štýlu. 

Súčasťou aktivít školenia bola práca s metodickou príručkou, ktorá bola vytvorená ako výstup projektu pre podporu a šírenie EVVO v školskom prostredí a v oblasti práce s mládežou mimo školského prostredia. 

Projekt sa podarilo úspešne zrealizovať vďaka finančnej podpore Štátnej ochrany prírody SR, Environmentálneho fondu v rámci programu POP 2021.

 

 

Podobné články