Aj učitelia sú spotrebitelia

Každý z nás je spotrebiteľ. Výnimkou nie sú ani učitelia. Na druhom vzdelávacom dni inovačného vzdelávania na tému Environmentálna výchova a vzdelávanie pre udržateľný rozvoj sme spolu s učiteľmi nahliadli pod pokrievku konzumu a spotrebe.

Učitelia sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií zo životného cyklu výrobkov rôznej kategórie. Preskúmali ťažbu a získavanie surovín, výrobu, spotrebu aj zneškodnenie výrobkov. Informácie o zaujímavých faktoch z ťažby a výroby vecí získali učitelia hravou formou v Kahoot kvíze. Jemnú motoriku si precvičili s plastelínou, aby zistili koľko pitnej vody je na Zemi. Nechýbala aktivita zameraná na vodnú stopu potravín a výrobkov bežnej spotreby.

Poobede učiteľov zaujali ekologické alternatívny bežných výrobkov, ako aj praktické tipy na ekologické nakupovanie. Pripravili aj "recept" na ten správny kompost a zostavili odpadovú pyramídu.

Čerešničkou dňa bola prezentácia zanieteného včelára Davida Turčániho z projektu Včelí kRaj v Liešnici pri Kokave nad Rimavicou. Ich príbeh je inšpiráciou pre ostatných, ako sa aj v zabudnutom kúte Slovenska dajú robiť veľké veci, s dosahom na pozitívne zmeny v miestnej komunite, lokálnosť a udržateľnosť.

 

Podobné články