Adoptuj si strom

Septembrová výzva ADOPTUJ SI STROM v rámci témy Schladí klímu klimatizácia? sa tešila veľkému záujmu nielen zo strany verejnosti, ale aj samotných škôl.  Až 3670 ľudí si adoptovalo stromy! Klímu našej planéty nedokáže schladiť žiaden moderný vynález či gigantická klimatizácia. Ale my, ľudia, áno. Svojimi každodennými činmi, uvedomelosťou a zmenou životného štýlu.

V mesiaci september sme sa venovali klíme našej planéty a jej otepľovaniu. Toto oteplenie pociťujeme takmer každý deň. Vedeli ste, že stromy patria k najúčinnejším pomocníkom v boji proti zmene klímy a majú množstvo funkcií? Okrem tej estetickej, ovplyvňujú miestnu mikroklímu, absorbujú oxid uhličitý (dospelý strom dokáže absorbovať až 150 kg CO2 ročne), filtrujú znečisťujúce látky v ovzduší, poskytujú tieň, zadržiavajú vodu v krajine, spevňujú pôdu a mnoho ďalšieho. Stromy je potrebné chrániť a starať sa o ne.

V septembri sme vyzvali ľudí, aby si adoptovali strom. Každý z nás má totiž vo svojom okolí strom, ktorý mu prirástol k srdcu. Strom, za ktorý by sa v prípade jeho poškodenia či výrubu vedel postaviť a ochrániť ho. Stromy sú naši nemí priatelia, ktorí nám poskytujú viac, ako im dávame my. Musíme ich chrániť.

Aké stromy ste si adoptovali?

Príspevkov prišlo naozaj veľmi veľa, čo nás nesmierne teší, pretože pozorujeme zvýšený záujem o prírodu.

Veľa z vás si vybralo stromy priamo vo svojej záhrade alebo na školskom dvore, ale boli viacerí, ktorí si svoj strom našli vo svojom okolí. Poslali ste nám fotografie s rôznymi aktivitami - upratovali ste konáriky, odpadky, sadili ste nový strom alebo zalievali ho. Páči sa nám, že ku každej takej aktivite ste si ešte pridali nejaké ďaľšie - ako sú napríklad stromové projekty, tvorba plagátov či tabuliek pre stromy. Taktiež bolo zaujímavé pozorovať ako ste si vybrali rôzne druhy stromov - buky, duby, gaštany, smreky, javore, lipy, čerešne, jaseň a iné.

Septembrová výzva má aj svojho šťastlivca! Náš prvý zelený balíček „greenfluencera“ získava náhodným žrebovaním Samuel V. Taktiež by sme radi ocenili aj ďalších účastníkov, a to MŠ Jakubova a ZŠ Jablonov nad Turňov. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať. Ocenili by sme oveľa viac z vás, ste neskutoční.

Vaše bezprostredné reakcie:

Na našej záhrade sa nachádza mnoho stromov, o ktoré sa pravidelne staráme. Na obrázku je konkrétne slivka, na ktorú som zavesil vlastnoručne vyrobený vtáčí prístrešok. – Tibor K.

Okrem vyčistenia okolia stromu, spojeného ešte aj so zametaním, sme si adoptovali dvojičky. Na ich menách sme sa ale nevedeli dohodnúť, každému sa páčilo niečo iné Okolo nášho javora panovala dobrá nálada, smiech, vrava a lezenie. Myslíme si, že mu to padlo veľmi dobre tomu stromu. Ďakujeme za prvú výzvu, určite sa budeme k našim dvojičkám vracať, sledovať ich pokroky a naďalej sa o ne starať. – Jana Š.

Stará lipa malolistá víta žiakov našej školy už veľa rokov. Pozná osudy mnohých detí, ktoré sa tu učili a zažívali úspechy i neúspechy. Chceme, aby tu ostala aj pre ďalšie generácie. Nedovolíme, aby boli okolo nej odpadky. V jeseni pohrabeme opadané lístie. Budeme ju strážiť, aby rástla do krásy. – Soňa I.

Prváci z 1. A si našli mladú jedličku, ktorá je v našej škole krátko. Budú spolu rásť. – Slávka Z.

V mesiaci september sa žiaci 8. A  zapojili do výzvy ,Adoptuj si strom. Prišli s nevšedným a zaujímavým nápadom: čo tak si adoptovať mladé smreky, ktoré žiaci zachránili z oblasti, kde je plánovaná výstavba. Žiaci sa tak rozhodli smreky presadiť. Smreky vysadili na mieste, kde slúžia aj na spevnenie svahu na školskom pozemku. Žiaci stromčeky vysadili v blízkosti včiel samotárok. – Katarína J.

Na obrázku je jabloň, z ktorej som pozbieral skoro všetky jablká, dal som na ňu búdku pre vtáky a pohrabal som lístie v jej okolí. – Viktor K.

Čo nám prinesie október?

V októbri sa môžete zoznámiť s témou mesiaca – Antroposcéna – a jej výzvou: Vyber si domáce. Pýtate sa, prečo taký názov?

Vybrať si ideálne jablko nie je jednoduché. Líšia sa vôňou, chuťou, výzorom, ale hlavne uhlíkovou stopou, ktorú počas prepravy vytvárajú. Mnohé odrody jabĺk sú vyšľachtené na konkrétny účel – napríklad na priamy konzum, výrobu nápojov alebo koncentrátov, uskladnenie na zimné mesiace. Aké jabĺčka máte najradšej?

Preto vás v októbri vyzývame, aby ste si odfotili svoju obľúbenú odrodu jablka. Zistite odkiaľ pochádza, kto ju vypestoval: domáci pestovateľ či je dovezená zo zahraničia? Akú pestovateľskú históriu má tvoje obľúbené jablko?

Poďte s nami do toho. Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je potrebné výzvu splniť do konca mesiaca október.

Už teraz sa tešíme na vaše jabĺčka.

Tím klímaTYzuj sa

Podobné články