5. kolo súťaže Envirospektrum - Kráčaj udržateľne!

Kráčaj udržateľne! Vyzývajú organizátori zo Slovenskej agentúry životného prostredia najmladšiu generáciu prostredníctvom 5. kola súťaže Envirospektrum. Svoje udržateľné kroky a kroky ich bezprostredného okolia majú za úlohu opäť zaznamenať prostredníctvom fotoaparátu. O šetrení zdrojov, stratégií udržateľnosti a ohľaduplnosti k všetkému živému navôkol totiž nestačí iba hovoriť, je potrebné konať.

 

Téma Kráčaj udržateľne! má deti a mládež motivovať k tomu, aby sa zamysleli nad vplyvom výroby potravín, oblečenia, energie a mobility na životné prostredie. Majú tak na jednej strane možnosť ukázať svoj fotografický talent a na druhej strane prispieť do diskusie na podporu udržateľnosti našej spoločnosti.

Udržateľné jedlo

Dokážete zachytiť, ako vyzerajú udržateľné potraviny a ako nemajú vyzerať? Dokážete priblížiť ako sa vyrábajú a dostanú na náš stôl? Čo hovoríte na potravinový odpad? Máte riešenia na zlepšenie udržateľnosti nášho potravinového systému?

Udržateľná móda

Rýchla móda sa v poslednej dobe stala obrovským problémom odevného priemyslu. Nakupujeme lacno a nekvalitne. Pričom nákupom odevov z druhej ruky recyklujeme a už vyrobeným odevom poskytneme dlhšiu životnosť. Ako to vidíte vy?

Udržateľná energia

Energiu potrebujeme na kúrenie v domácnosti, vo výrobnom či dopravnom sektore, alebo na nabíjanie mobilných telefónov. Podarí sa vám zachytiť našu závislosť na energii alebo spôsob ako môžeme vyrábať energiu bez negatívneho vplyvu na životné prostredie a ovzdušie? Čo nám v tom bráni?

Udržateľná mobilita

Chodíme do školy, do práce, na rodinné a iné návštevy, dovolenky trávime na nepoznaných miestach. Prepravujeme spotrebné tovary. Môžeme namiesto jazdy autom chodiť pešo alebo na bicykli? Je zdieľanie elektrických vozidiel alebo používanie verejnej dopravy lepšou alternatívou k používaniu automobilu?

Do Envirospektra môžu prihlásiť svoje snímky do 3.marca 2021 žiaci základných a stredných škôl na Slovensku, vo veku od 6 do 19 rokov. Pre víťazov sú pripravené hodnotné ceny ako sú zrkadlovka či tablet. Propozície, anotácia a prihláška do súťaže sú dostupné na portáli environmentálnej výchovy – EWOBOX. 

Súťaž Envirospektrum má rozvíjať vzťah detí a mládeže k prírode a životnému prostrediu. Súťažné fotografie by mali mať tvorivý a motivačný charakter, ktorý prezentuje vzťah a rôzne pohľady detí k životu a k prírode.

Podobné články